Nederland kort

Stadsdelen A’dam nu officieel van veertien naar zeven

Amsterdam. Amsterdam doet het voortaan met veel minder stadsdelen. Voorheen had de hoofdstad nog veertien deelgemeenten. Door een groot aantal daarvan samen te voegen, zijn het er nu nog maar zeven. De nieuwe stadsdelen zijn gisteren officieel geïnstalleerd. Amsterdam voerde de stadsdelen sinds het begin van de jaren 80 geleidelijk in om de politiek dichter bij de burger te brengen. Volgens critici hebben ze echter vooral tot veel bureaucratie geleid. Vorig jaar besloot de gemeente het aantal stadsdelen te halveren. Die operatie moet leiden tot minder bureaucratie en een snellere besluitvorming. Slechts drie van de oude stadsdelen blijven bestaan: Amsterdam-Centrum, -Zuidoost en -Noord. De rest is opgegaan in grotere deelgemeenten. Zo vormen Osdorp, Slotervaart en Geuzenveld-Slotermeer nu samen Nieuw-West. (ANP)

Vier jaar cel voor ‘moderne slavernij’

Den Haag. De rechtbank in Den Haag heeft de 46-jarige Hagenaar Eersat P. tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld voor mensensmokkel, mensenhandel en het uitbuiten van illegaal in Nederland verblijvende Indonesiërs. Zijn echtgenote (38) en een soort ‘voorman’ (39) kregen ieder een jaar celstraf opgelegd; een andere vrouw (30) een half jaar. De rechtbank sprak in haar vonnis van moderne slavernij en schaamteloze uitbuiting. De zwaar onderbetaalde illegalen werden in Den Haag te krap gehuisvest, vlak naast onhygiënische en gloeiendhete keukens. Zij moesten vaak zonder daglicht bananenchips, rijstkoekjes en sambal maken voor toko’s. Ze werkten tien tot vijftien uur per dag, meestal staand, zonder pauzes. De rechtbank hield hoofdverdachte P. ook verantwoordelijk voor het grote brandgevaar dat de illegale huisvesting met zich meebracht. De rechtbank vond de eis die het Openbaar Ministerie (OM) enkele weken geleden liet horen, drie jaar cel, te mild. De andere verdachten kregen juist een lagere straf dan het OM eiste, overwegend omdat de rechtbank hun rol iets kleiner inschatte. (ANP)

Utrecht verbiedt straatmuzikanten

Utrecht. De gemeente Utrecht heeft een verbod ingesteld op straatmuzikanten. Maximaal tien muzikanten kunnen elk kwartaal een ontheffing krijgen om toch te spelen op straat. Alle anderen wordt spelen verboden, meldde de gemeente Utrecht gisteren. „We kregen steeds vaker klachten over muzikanten die amper spelen, maar wel geld vragen. Dat lijkt meer op georganiseerd bedelen”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Voorheen mocht iedereen muziek maken, maar moesten de muzikanten wel elke vijftien minuten van locatie wisselen. (ANP)