Magneet werkt bij depressie

Magnetische stimulatie van de hersenen, via een spoel die bij het hoofd wordt gehouden, verlicht de symptomen van sommige depressieve mensen. Dat bevestigt Amerikaans onderzoek dat gisteren gepubliceerd is in het medische tijdschrift Archives of General Psychiatry.

Nadat patiënten drie weken met de techniek werden behandeld, verdwenen de depressieklachten bij 14 procent van de deelnemers. Bij mensen die een nepbehandeling kregen, was dat 5 procent. De patiënten kregen elke dag een behandeling van 37 minuten. Veel deelnemers hadden wel lichte bijwerkingen: voornamelijk hoofdpijn en kleine spiertrekkingen bij de ogen.

Mogelijk, zeggen de onderzoekers van de Medical University of South-Carolina, verbetert het resultaat nog als de behandeling enkele weken langer duurt.

Er waren al veel aanwijzingen dat ‘transcraniële magnetische stimulatie’ (TMS) depressieve mensen kan helpen die niet op andere therapieën reageren. Bij de behandeling wordt een elektromagneet bij het hoofd gehouden. Die wekt lokaal een zwakke elektrische stroom op in de hersenen, net onder de schedel.

De Gezondheidsraad in Nederland oordeelde eind 2008 dat de resultaten van TMS bij een lastig te behandelen depressie ‘hoopgevend’ zijn. Het is niet duur en de bijwerkingen zijn beperkt. Klinieken bieden de behandeling al aan. Hoe het werkt, is onduidelijk.

Ander onderzoek aan TMS laat zien dat het ook kan helpen bij de ziekte van Parkinson, en voor mensen die stemmen horen. (AFP)