Kort nieuws Wetenschap

Veel fouten met medicijn chronisch zieke kinderen

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 4 mei. Ouders van kinderen met een chronische ziekte, maken in een kwart van de gevallen fouten wanneer ze hun kinder medicijnen geven. Dat is 3 mei gemeld op de jaarlijkse bijeenkomst van de Pediatric Academic Societies. Onderzoekers gingen op huisbezoek bij ouders van 83 kinderen van een half tot twintig jaar, allemaal met kanker, sikkelcelanemie of epilepsie. Veel voorkomende fouten waren: het aantal pillen niet opvoeren of afbouwen zoals was voorgeschreven of het verkeerd bereiden, afmeten of toedienen van de medicijnen. Zo gebeurde het geregeld dat een kind veel te weinig pijnstilling kreeg doordat de ouder een spuitje of tabletsnijder niet goed gebruikte. Ongeveer 8 procent van de fouten berokkende werkelijk schade bij het kind. In 79 procent van de gevallen werden alle medicijnen door de moeder gegeven. Aan het opleidingsniveau van de ouders lag het niet: 49 procent had minimaal een bachelor-diploma.

Muggen erven DEET-resistentie

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 4 mei. De resistentie die sommige muggen vertonen tegen afweermiddelen zoals Autan wordt door slechts één dominant gen bepaald. Dat berichtten onderzoekers gisteren in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Het product Autan bevat de stof DEET die de meeste muggen afstoot. Toch landde 13 procent van een laboratoriumpopulatie muggen van de soort Aedes aegypti op een arm die met DEET was ingesmeerd. Werden deze vrouwtjesmuggen gekruist met willekeurige mannetjes dan bleek 50 procent van de vrouwelijke nakomelingen DEET-resistent. Het bleek dat zintuigcellen in de antennes van de DEET-resistente muggen verminderd gevoelig waren voor het afweermiddel.

Kapot gen gespot

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 4 mei. Door alle genen van vier zieke kinderen af te lezen hebben Nijmeegse genetici de oorzaak ontdekt van het zeer zeldzame Schinzel-Giedion-syndroom. Het is de tweede maal dat op deze manier de oorzaak van een genetische ziekte wordt gevonden. De patiënten, die zwaar lichamelijk en verstandelijk gehandicapt zijn en voor het tiende levensjaar sterven, hebben een genetische fout die ze niet van hun ouders geërfd hebben. De Nijmeegse genetici brachten alle ruim 20.000 genen van kinderen met het syndroom in kaart, en zochten naar mutaties die bij gezonde mensen niet voorkomen. Alle patiënten hadden kleine mutaties in het gen SETBP1, melden zij in Nature Genetics van 2 mei.