Kort nieuws Kunst

Britse actriceLynn Redgrave(67) overleden

Door onze kunstredactie

rotterdam, 4 mei. Lynn Redgrave, telg uit een acteergeslacht, is gisteren op 67-jarige leeftijd overleden. Redgrave kreeg in 1966 een Oscarnominatie voor haar rol van Georgy in de Britse komedie Georgy Girl. Haar rivale was toen haar beroemdere zus Vanessa. Elisabeth Taylor won. Lynn Redgrave werd volgens haar zelf daarna getypcast als Georgy, „de vrolijke meid met het gebroken hart”. Nadat ze in 1981 met slaande deuren vertrok uit tv-serie House Calls raakte haar carrière in het slop. Het leidde tot een slepende rechtzaak met Universal, die Redgrave zou hebben ontslagen omdat ze haar kind de borst gaf op de set. De zaak werd geschikt, maar pas in de jaren negentig werd ze weer zichtbaar met karakterrollen. Ze kreeg een tweede Oscarnominatie voor haar bijrol van de Hongaarse huishoudster van horrorregisseur James Whale in Gods and Monsters (1999). Redgrave kreeg voor haar toneelwerk drie Tony-nominaties, en voor haar tv-werk een Emma-nominatie voor haar rol in House Calls. Lynn Redgrave was lang gebrouilleerd met haar zus Vanessa om haar radicale politiek. Redgrave worstelde lang met boulimia en de laatste zeven jaar van haar leven met borstkanker, waarover ze een boek schreef.

Nominatie Philipsz voor Turner Prize

LONDeN, 4 mei. De in Berlijn werkende geluidskunstenaar Susan Philipsz (44) is een van de vier genomineerden voor de Britse Turner Prize. De onderscheiding gaat jaarlijks naar een Britse of in Groot-Brittannië werkende kunstenaar jonger dan vijftig jaar. Ook op de shortlist staat Otolith Group bestaande uit Anjalika Sagar (42) en Kodwo Eshun (44), Angela de la Cruz en Dexter Dalwood (49). De genomineerden exposeren vanaf 4 oktober in Tate Britain in Londen. De winnaar ontvangt 25.000 pond. (Reuters)