Kort nieuws Economie

Chipmaker NXP verkleint verlies

Eindhoven, 4 mei. Chipfabrikant NXP heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 310 miljoen dollar (235 miljoen euro), vergeleken met een verlies van 589 miljoen dollar vorig jaar. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers over het eerste kwartaal die het bedrijf uit Eindhoven vandaag bekendmaakte. De omzet ging met bijna 70 procent omhoog naar 1,2 miljard dollar, tegen 702 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2009. Vorig jaar leed de omzet onder de economische en financiële crisis. (ANP)

TenCate textiel boekt hogere winst

Amsterdam, 4 mei. De producent van technisch textiel TenCate heeft in het eerste kwartaal meer winst geboekt, geholpen door kostenbesparingen. Dat maakte TenCate vandaag bekend in een tussentijds handelsbericht. Het bedrijf ziet beginnend herstel in vrijwel alle markten waarop het actief is. Het bedrijfsresultaat steeg tot 10,3 miljoen euro vergeleken met 7 miljoen euro vorig jaar. De omzet nam licht af tot 192 miljoen euro. De resultaten vallen lager uit dan verwacht. Analisten gingen uit van een bedrijfsresultaat van 13,6 miljoen euro en een omzet van 207 miljoen. (ANP)

Winst stijgt bij Zwitsers UBS

Zürich, 4 mei. De Zwitserse bankgigant UBS heeft over het eerste kwartaal een nettowinst behaald van 2,2 miljard Zwitserse frank (1,54 miljard euro). Dat is 83 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat heeft de bank vandaag gezegd. Op alle activiteiten werd in het eerste kwartaal winst gemaakt, ook zakelijk bankieren, dat tijdens de crisis verliezen opleverde. Voor dit kwartaal verwacht UBS dat de effectenhandel „in lijn blijft met het eerste kwartaal, hoewel zorgen over de schulden van Europese overheden een basis zijn voor onzekerheden in de markt”. (ANP)