Kort nieuws Economie

Ierse luchthavens dicht wegens as uit IJslandse vulkaan

Dublin, 4 mei. In Ierland zijn vanochtend de luchthavens urenlang gesloten wegens vulkanische as uit IJsland. Het luchtverkeer zou om twee uur vanmiddag worden hervat, beslisten Ierse autoriteiten vanochtend. Gisteravond werd tot de sluiting besloten omdat de wind vanuit IJsland ervoor zorgde dat de vulkanische aswolk, door een nieuwe eruptie van de Eyjafjallajökull, opnieuw richting Europa trok. De concentratie van vulkanische as was hoger dan de normen die vorige maand zijn vastgelegd, toen het Europese vliegverkeer zes dagen stillag wegens vulkanische as. Het trans-Atlantische verkeer dat over Ierland vliegt, heeft vandaag geen hinder ondervonden. (AP, Reuters)

Aer Lingus lijdt onder aswolk

Dublin, 4 mei. De Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus heeft in het eerste kwartaal een verlies geleden van 37,8 miljoen euro. Dat is ongeveer een halvering van het verlies vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Aer Lingus kon nog niet zeggen hoeveel geld het kwijt zal zijn aan vergoedingen voor gestrande passagiers als gevolg van de aswolk. Dat zal drukken op het resultaat over het tweede kwartaal. Het bedrijf verwacht zeker 20 miljoen euro aan inkomsten te zijn misgelopen. (ANP)

Wellink bestrijdt kritiek bankregels

Londen, 4 mei. De invoering van nieuwe kapitaaleisen voor banken kan de groei van de wereldeconomie met hoogstens 1 procentpunt beperken. Dat heeft Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, gezegd in een vraaggesprek met de Britse zakenkrant Financial Times. Wellink, ook voorzitter van het Basel Comité dat nieuwe internationale bankregels opstelt, noemde ramingen uit de bankensector van een negatief effect van 5 procentpunt „krankzinnig”. Het comité wil strengere kapitaaleisen om een herhaling van de financiële crisis te voorkomen, ondanks waarschuwingen van de bankensector dat leningen er ernstig door zullen worden belemmerd. (ANP)