Kort nieuws Buitenland

Verzoeningsplan van Thaise premier voor ‘rode shirts’

BANGKOK, 4 mei. De Thaise premier Abhisit Vejjajiva is bereid op 14 november vervroegde parlementsverkiezingen te houden om een einde te maken aan de politieke spanningen in het land. De oppositionele ‘rode’ shirts’ willen het verzoeningsplan van Abhisit, waarvan de verkiezingen een onderdeel zijn, „serieus bestuderen”, aldus protestleider Jatuporn Prompan. Bij de betogingen sinds 14 maart in het centrum van Bangkok zijn zeker 27 mensen om het leven gekomen en duizend mensen gewond geraakt. In het verzoeningsplan dat de premier gisteren presenteerde, wordt amnestie voorgesteld voor de leiders die zich niet schuldig hebben gemaakt aan een misdrijf. (Reuters, BBC)

Vertrouweling van Berlusconi stapt op

Door onze correspondent

Rome, 4 mei. De Italiaanse minister van Economische Ontwikkeling Claudio Scajola is vanochtend afgetreden vanwege een duistere onroerend goedaankoop. Het ontslag van deze vertrouweling van premier Silvio Berlusconi is een harde klap voor de Italiaanse regering, die echter niet in gevaar lijkt. Scajola wordt ervan verdacht dat hij in 2004 een appartement bij het Colosseum in Rome heeft gekocht, dat voor 900.000 euro zwart is betaald door een bouwondernemer die wordt vervolgd vanwege het betalen van steekpenningen aan politici. „Ik zal aantonen dat ik hier niks mee te maken heb”, zei Scajola op een persconferentie.

Overstromingen in VS eisen 28 levens

Nashville, 4 mei. Overstromingen na hevige regenval en stormachtig weer hebben in de Amerikaanse staten Tennessee, Mississippi en Kentucky de afgelopen dagen zeker 28 levens geëist. In Nashville in Tennessee, waar tien doden vielen, viel in twee dagen 33 centimeter regenwater waardoor de Cumberland-rivier buiten haar oevers is getreden. Toeristische trekpleisters zoals de Country Music Hall of Fame en de Grand Ole Opry, het beroemdste podium voor countrymuziek ter wereld, zijn overstroomd. Gouverneur Phil Bredesen heeft gisteren 52 van de 95 districten in Tennessee tot rampgebied verklaard. (AP)

ETA-leden terecht voor bomaanslag

Madrid, 4 mei. In Madrid is gisteren het proces begonnen tegen drie vermoedelijke Baskische separatisten die in 2006 een bomaanslag zouden hebben gepleegd op de luchthaven van de Spaanse hoofdstad. De drie mannen worden ervan beschuldigd in december 2006 een bom te hebben laten exploderen in een parkeergarage bij de luchthaven. Daarbij stierven twee Ecuadoriaanse chauffeurs die in hun auto lagen te slapen. Ook vielen 41 gewonden. De Baskische afscheidingsbeweging ETA eiste de aanslag op, maar zei dat het niet de bedoeling was geweest dat er slachtoffers vielen. (AFP, AP)

Rebellen Darfur breken overleg af

Doha, 4 mei. De belangrijkste rebellengroep in de Soedanese regio Darfur heeft gisteren de vredesonderhandelingen met de Soedanese regering afgebroken. De regering heeft volgens de Beweging voor Gerechtigheid en Gelijkheid (JEM) een nieuw offensief gelanceerd in de westelijke regio. JEM ondertekende in februari een bestand met de regering en nam sindsdien deel aan onderhandelingen in Qatar over een permanente politieke regeling om een eind te maken aan zeven jaar strijd die volgens internationale schattingen 200.000 tot 300.000 mensen het leven heeft gekost. (AP)

Tamil-journalist vrijgelaten

Colombo, 4 mei. Een Sri-Lankese Tamil-journalist die vorig jaar tot twintig jaar celstraf was veroordeeld wegens opruiing en steun aan terrorisme is gisteren vrijgelaten op last van president Rajapaksa. Jeyaprakash Tissainayagam was veroordeeld omdat hij kritisch had geschreven over het optreden van het leger tegen de Tamil Tijgers, die een jaar geleden werden verslagen. De regering staat een internationaal onderzoek naar mensenrechtenschendingen tijdens de oorlog niet toe. Rajapaksa is dit jaar met een ruime marge herkozen en zijn partij won vorige maand de parlementsverkiezingen. (AP)