Kort nieuws Binnenland

Reinigingsdiensten gemeenten breiden stakingen uit

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 4 mei. Gemeentelijke schoonmakers breiden hun stakingen uit. Vanmorgen kondigden de vakbonden aan dat de volledige reinigingsdienst in Utrecht komend weekend zal staken. Hiermee verlengen ze de staking, die op 1 mei begon en die oorspronkelijk tot en met 7 mei zou duren. De reinigers in Amsterdam leggen van 6 tot 13 mei het werk neer. Voor de etappes van de Giro d’Italia op 8, 9 en 10 mei in de hoofdstad zullen ze alleen het parcours en de stoepen daaromheen schoonmaken. De vakbonden zijn van plan ook in Den Haag opnieuw te staken om loonsverhoging en andere cao-verbeteringen af te dwingen.

Ouderlijk gezag aan moeder kind in VS

Arnhem, 4 mei. De moeder van het vorig jaar naar de Verenigde Staten meegenomen meisje Katja Leendertz heeft als enige het ouderlijk gezag over het meisje. Dat heeft de rechtbank in Arnhem gisteren bepaald. Het meisje zit nu bij haar Amerikaanse vader in de VS. Volgens de rechter kunnen de ouders onmogelijk nog samen het gezag over Katja uitoefenen. De moeder heeft nu het ouderlijk gezag omdat zij jarenlang voor het meisje heeft gezorgd. De vader nam in mei vorig jaar de toen 7-jarige Katja mee vanaf een schoolplein in Ede. Volgens een Amerikaanse rechter heeft de vader het ouderlijk gezag. Sindsdien hebben diverse rechters in de VS zich over de zaak gebogen. (ANP)

Stemmen op meest sexy politicus

Den Haag, 4 mei. Lezers van het Veronica Magazine kiezen de komende weken de meest sexy politicus. De lezers krijgen hun persoonlijke favoriet op de cover van hun gids in de laatste week van mei. Veronica vroeg alle partijen om een ‘mooie’ politicus of politica voor te dragen voor een fotosessie en te antwoorden op een aantal stellingen. De kandidaten zijn Cora van Nieuwenhuizen (VVD), Lea Bouwmeester (PvdA), Sabine Uitslag (CDA), Wassila Hachchi (D66), Mariko Peters (GroenLinks), Renske Leijten (SP), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en de enige mannelijke kandidaat, Joël Voordewind van de ChristenUnie. (ANP)

Lucia de Berk geeft rechtencollege

Utrecht, 4 mei. Lucia de Berk gaat in een gastcollege voor rechtenstudenten van de Universiteit Utrecht (UU) uitleggen wat er allemaal mis kan gaan in een strafproces. Het besloten college op 18 mei is bedoeld om de toekomstige juristen inzicht te geven in de praktijk, zo bevestigde een woordvoerder van de rechtenfaculteit gisteren. maandag een bericht hierover op de website van het Digitaal Universiteitsblad.De Haagse verpleegkundige werd drie weken geleden vrijgesproken nadat ze in 2004 tot levenslang was veroordeeld voor zeven moorden en drie moordpogingen op ziekenhuispatiënten. De advocaat van De Berk is hoogleraar aan de UU. (ANP)

Geen rectificatie opsporingsrubriek

Den Haag, 4 mei. Het gerechtshof in Den Haag heeft de eis van de Orde der Transformanten tegen het programma Opsporing Verzocht en de Nederlandse Staat om rectificatie afgewezen. Eerder wees de rechtbank in Rotterdam de eis al af. De Transformanten vinden dat in de tv-uitzending van Opsporing Verzocht op 9 december 2008 ten onrechte verband werd gelegd tussen hun orde en een schietpartij in Rotterdam. De zaak gaat over een mislukte aanslag op een zakenman in Rotterdam. Justitie verdacht twee ordeleden van de aanslag. De zaak loopt nog. (ANP)