Klink berust in negeren verbod roken

Frits Baltesen

Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) accepteert dat steeds meer cafés het rookverbod negeren. Hij heeft besloten geen extra maatregelen te nemen, zo bevestigt een woordvoerder van het ministerie vandaag.

Uit onderzoek van bureau Intraval blijkt dat sinds begin vorig jaar het aantal cafés waar wordt gerookt per kwartaal 5 tot 10 procent stijgt. Vorige week werd bekend dat 41 procent van de café-eigenaren het rookverbod negeert.

Volgens de woordvoerder van Volksgezondheid ziet het ministerie „geen aanleiding voor nieuw beleid”. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) blijft controleren, maar scherpt haar aanpak niet aan door meer controles of hogere boetes. Ze bevestigt dat de naleving van het rookverbod „achterblijft”.

Cafés zijn de enige in de horeca die het rookverbod niet naleven. Hotels, snackbars, restaurants en sportkantines houden zich er bijna allemaal aan.

Projectleider Bert Bieleman van onderzoeksbureau Intraval verwacht dat de trend doorzet. Uit zijn cijfers blijkt dat de cafés niet schrikken van een uitspraak van de Hoge Raad in februari. Dit hoogste rechtscollege vernietigde vonnissen van gerechtshoven die cafés vrijspraken van overtreding van het rookverbod. De café-eigenaren moeten in juni weer voor de rechter verschijnen.

Cafés negeren het rookverbod steeds openlijker. Het aantal cafés dat de bordjes weghaalt waarop staat dat de zaak rookvrij is, stijgt volgens Intraval sterk. Bij de meting in februari had 54 procent van de cafés zo’n bordje. In april was dat gezakt tot 35 procent. „Een significante daling”, zegt Bieleman.

Als de VWA constateert dat in cafés wordt gerookt, geeft ze meestal eerst een waarschuwing. Na een tweede overtreding kan ze het café een boete opleggen van 300 euro, die bij herhaling verdubbelt, tot uiteindelijk 2.400 euro. De VWA wil niet zeggen hoeveel waarschuwingen en boetes de afgelopen maanden zijn uitgedeeld.

In een poging de handhaving van het rookverbod te verbeteren, heeft het ministerie op 6 april een brief gestuurd naar 15.000 cafés. Daarin vraagt het de cafés zich te houden aan de Tabakswet.

    • Frits Baltesen