Internationaal kort

Pakistaan Kasab veroordeeld voor aanslagen in Mumbai

Door onze correspondent

New Delhi. De Pakistaanse terreurverdachte Ajmal Kasab (22) is gisteren schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de terreuraanvallen in de Indiase metropool Mumbai. Daarbij werden eind 2008 166 mensen gedood. Ook negen Pakistaanse aanvallers kwamen om het leven. Kasab is de enige dader die levend in handen viel van de politie. De rechter zal later zijn strafmaat bepalen. Tegen Kasab is de doodstraf geëist, algemeen wordt aangenomen dat die ook zal worden uitgesproken. Het vonnis werd gisteren voorgelezen in een speciale rechtbank, ondergebracht in hetzelfde zwaar bewaakte gevangeniscomplex in Mumbai waar Kasab wordt vastgehouden. Twee Indiase medeverdachten werden vrijgesproken. Ze werden ervan beschuldigd situatieschetsen en kaarten te hebben geleverd aan Lashkar-e-Taïba, de Pakistaanse terreurorganisatie die volgens India de terreuraanvallen in Mumbai heeft voorbereid en geregisseerd. Ook de rechtbank denkt dat Lashkar achter de aanvallen zit, maar ze vindt de aangevoerde bewijzen tegen de twee Indiase helpers te zwak om hen te veroordelen.

‘Kim Jong-il voor UP overleg naar China’

Door onze correspondent

SHANGHAI. Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten en Chinese grenswachten zeggen dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il gisteren is aangekomen in de Chinese havenstad Dalian voor een ontmoeting met de Chinese president Hu Jintao. Officiële bevestiging van Noord-Koreaanse en Chinese zijde bleef gisteren uit, maar de Chinese media in de grensstad Dandong melden dat de gepantserde trein van de Noord-Koreaanse leider voor zonsopgang de grens was gepasseerd. De Noord-Koreaanse dictator, die voor het laatst in 2006 bondgenoot en beschermheer China bezocht, heeft opnieuw financiële steun nodig, omdat de Noord-Koreaanse economie door internationale sancties en mislukte pogingen het geldstelsel te hervormen, nog verder is gekrompen. Het bezoek, formeel in het kader van het 60-jarig bestaan van de Volksrepubliek China, vindt plaats op een moment dat de Chinese leiders zich weer grote zorgen maken over de stabiliteit op het Koreaanse schiereiland.

Staking Nepal tegen premier houdt aan

Door onze correspondent

NEW DELHI. In de Nepalese hoofdstad Kathmandu lag het openbare leven gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag stil door een algemene staking, uitgeroepen door de maoïsten. De vroegere rebellen, die twee jaar geleden een grote verkiezingsoverwinning boekten, eisen het aftreden van premier Madhav Kumar Nepal. De staking duidt op nieuwe polarisatie in het land nadat de maoïsten vier jaar geleden de wapens neerlegden en zich omvormden tot een parlementaire partij. Na de verkiezingsoverwinning in 2008 leidden ze een coalitieregering. Maar die coalitie viel al snel uiteen door een diepgaand conflict over integratie van de maoïstische strijders in het reguliere Nepalese leger en over de daarbij behorende vraag wie het uiteindelijke commando moet voeren.