Hof: toezicht zeilmeisje tot 1 juli

Ze heeft zich niet uit het veld laten slaan. De 14-jarige Laura Dekker, die als jongste zeiler een wereldreis wil maken, is nog steeds van plan dat te doen. Ze staat weliswaar tot 1 juli onder toezicht van jeugdzorg, zo besliste ook het gerechtshof in Arnhem vanochtend, maar de voorbereidingen voor vertrek in de zomer gaan door, vertelt haar advocaat Peter de Lange.

Zo is ze verhuisd van Wijk bij Duurstede naar Zeeland, omdat haar nieuwe boot daar ligt. Die is groter dan de vorige, 11,50 meter lang, en heeft twee masten. Verder is ze geslaagd voor de EHBO-cursus – één van de voorwaarden die de Kinderbescherming en de rechter aan de reis stelden. Wel maakt ze dit schooljaar af in Zeeland (3 havo). De vierde klas wil ze op zee volgen via de computer.

De volgens De Lange „dramatische” maand december heeft ze achter zich gelaten. Toen verdween Dekker in haar eentje naar Sint Maarten. Ze liet een brief achter waarin ze schreef dat ze genoeg had van alle tegenwerking en media-aandacht. De politie haalde haar enkele dagen later op.

Uit haar weblog spreekt vastberadenheid. Een recente bijdrage: „Het nieuwe roer hangt er inmiddels in. Nu nog even een helmstok maken als extra stuuroptie. We hebben een generator ingebouwd die ook kan dienen als reserve motor,voor het geval de hoofdmotor er een keer mee ophoudt. Dan kan ik in ieder geval altijd veilig een haven aanlopen.” Ze heeft nieuwe zeilen, een rubberbootje en een buitenboordmotor gekregen van diverse sponsoren. En: „Ik heb ook net mijn nieuwe zonnepanelen opgehaald. Ik kijk er echt naar uit om in warmere gebieden te varen.”

Een niet-aflatende stroom Laura-fans laat steunbetuigingen achter op haar website. „Wat fantastisch dat jij en je vader je niets laten vertellen door rechters en wetten”, schreef iemand op 1 mei.