Gezocht: man die shirt uittrok

De Pakistaanse Talibaan hebben de mislukte aanslag op Times Square opgeëist.

Hun claims op internet zijn waarschijnlijk een pr-stunt.

De internetboodschappen waarmee de Beweging van Pakistaanse Talibaan de mislukte aanslag op Times Square opeist, zijn weinig specifiek. Alleen daarom al is het onwaarschijnlijk dat zij verantwoordelijk is voor de geïmproviseerde bom die zaterdag werd gevonden.

De Amerikaanse websites IntelCenter en SITE, die jihadistische propaganda volgen, hebben twee videoboodschappen en een geluidsfragment op internet gevonden. Het geluidsfragment verwijst direct naar de gebeurtenissen van zaterdag. Daarin zegt Qari Hussain, een commandant die zelfmoordterroristen begeleidt: „De Beweging van Pakistaanse Talibaan neemt met trots en heldenmoed verantwoordelijkheid voor de aanval in Amerika.” Het zou gaan om wraak voor de dood van de voormalig leider Baitullah Mehsud, en die van twee leiders van Al-Qaeda-in-Irak.

Dan zijn er twee videofragmenten met de tot vorige week doodgewaande Hakimullah Mehsud, Baitullah’s opvolger. Pakistaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten meenden zeker te weten dat hij in januari was gedood bij een raketaanval, maar recent meldden zij dat hij zijn verwondingen zou hebben overleefd. Toen zei de woordvoerder van het Pentagon nog: „Ik heb geen bewijs gezien dat [hij] momenteel operationeel is of autoriteit uitoefent over de Pakistaanse Talibaan zoals hij dat vroeger deed.”

In de eerste video zegt Mehsud dat het 4 april is. „Als God het wil, zullen de moslims zeer snel, binnen enkele dagen of een maand, de vruchten zien van succesvolle aanvallen door onze fedayeen in de VS”, verklaart hij. Fedayeen is een term die gebruikt wordt voor zelfmoordenaars. Dat de video van 4 april dateert staat niet vast.

De tweede video zou zijn opgenomen op 19 april. Hierin is volgens IntelCenter naast Mehsud een kaart van Amerika afgebeeld waarop explosies in drie steden te zien zijn. Het is onduidelijk in welke steden, en weer is de datum niet bevestigd.

Een mogelijk doelwit was zaterdag volgens Amerikaanse media ook het hoofdkantoor van Viacom, eigenaar van Comedy Central dat South Park uitzendt. De makers van de animatieserie werden recent bedreigd wegens een satire op de profeet Mohammed.

Nooit eerder heeft de beweging aanslagen buiten de regio uitgevoerd. Haar belangrijkste tegenstander is de Pakistaanse regering, die volgens de Talibaan te veel samenwerkt met de VS in de strijd tegen terreur.

Wel hebben de Talibaan aanslagen in de VS geclaimd of aangekondigd. In mei vorig jaar zei Baitullah Mehsud dat hij „de wereld versteld zou doen staan” van een aanval op Washington, en zelfs het Witte Huis. Een maand eerder eiste hij een schietpartij op in een migrantencentrum in de staat New York, waarbij dertien doden vielen. De Talibaan bleken er niets mee te maken te hebben.

De politie in New York zei zondag dat er „geen bewijs” is voor de jongste claim van de Talibaan. Analisten vermoeden dat het om een pr-stunt gaat; de beweging wordt opgejaagd door Amerikaanse raketaanvallen en operaties van het Pakistaanse leger. Maar helemaal uit te sluiten is hun betrokkenheid niet. De Pakistaanse Talibaan weten vaak te verrassen – zie Hakimullah’s wederopstanding.

Gisteravond meldde The Washington Post op gezag van een anonieme bron dat het Witte Huis er vooralsnog vanuit gaat dat er meerdere daders in internationaal verband opereerden. Gisteren sprak Washington ook van een „terroristische” aanslag.

Het Amerikaanse politieonderzoek richt zich momenteel op een onbekende blanke man die op beelden van beveiligingscamera’s staat. De man loopt weg van West 45th Street waar de auto was geparkeerd. Hij stopt bij de auto en trekt een donker shirt uit waar hij een rood shirt onder draagt. Als hij wegloopt, kijkt hij over zijn schouder naar de auto om. De politie omschrijft de man niet als verdachte, maar als iemand die ze wil verhoren.

De terreinauto had de nummerplaat van een andere auto die is teruggevonden in een garage in Stratford, Connecticut. Via het serienummer van de auto, dat is ingegraveerd in onderdelen als het motorblok, heeft de politie wel de geregistreerde eigenaar getraceerd. Over het verhoor van de eigenaar zijn geen details bekend.

Bekijk beelden van de man die omkeek via nrc.nl/buitenland

    • Hanneke Chin-A-Fo