Economie kort

United Airlines gaat samen met Continental

Chicago/New York. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen United Airlines en Continental Airlines gaan fuseren. Daarmee ontstaat ’s werelds grootste luchtvaartmaatschappij. Dat hebben de beide bedrijven gisteren bevestigd. Met de fusie, in de vorm van een aandelenruil, is een bedrag gemoeid van 3,7 miljard dollar (2,8 miljard euro). De nieuwe maatschappij gaat United Airlines heten en het hoofdkantoor blijft in Chicago, waar United al gevestigd is. De topman van Continental, Jeff Smisek, wordt topman van het fusiebedrijf. United en Continental zullen gezamenlijk de eerste plaats overnemen op de lijst van ’s werelds grootste luchtvaartmaatschappijen naar verkeersvolume van Delta Airlines, dat in 2008 fuseerde met Northwest Airlines. Die transactie leidde tot een golf aan fusiegesprekken in de noodlijdende Amerikaanse luchtvaartsector. De nieuwe maatschappij wordt marktleider op de drukke vliegroutes tussen de Verenigde Staten en Europa en Azië. Schaalvoordelen moeten het fusiebedrijf kostenbesparingen opleveren van 1 à 1,2 miljard dollar per 2013. (Reuters, Bloomberg)

Meer winst voor zorgverzekeraar CZ

Tilburg. Zorgverzekeraar CZ heeft het resultaat vorig jaar zien stijgen tot 252 miljoen euro. Dat komt vooral door een sterke verbetering van de beleggingsresultaten naar 133 miljoen euro in vergelijking met een verlies van 94 miljoen in 2008. Dat heeft CZ vandaag bekendgemaakt. Het operationeel resultaat (het verschil tussen premies en uitgaven) steeg met 76 miljoen euro naar 119 miljoen euro. De zorgverzekeraar zag de omzet stijgen van 5,3 miljard in 2008 tot 7,4 miljard euro vorig jaar. De uitgaven aan ziektekosten stegen van 5,1 miljard naar 7 miljard. (ANP)

Apple verkoopt ruim miljoen iPads

CUPERTINO. Het Amerikaanse computerconcern Apple heeft inmiddels meer dan een miljoen stuks van de iPad verkocht, zo liet de onderneming weten. Volgens Apple gaat de verkoop van zijn tabletcomputer harder dan de iPhone bij de introductie in 2007. Bij de iPhone kostte het 74 dagen om de mijlpaal van een miljoen verkochte stuks te bereiken, bij de iPad gaat het om 28 dagen. (ANP)

Ruim 6.500 klachten van DSB-klanten

AMSTERDAM. De curatoren van DSB Bank hebben 6.527 klachten ontvangen van klanten van de failliete bank. In 2300 gevallen gaat het om klachten waarbij klanten aankondigen dat zij een claim op de bank willen verrekenen met de schuld aan de bank. Zij willen een claim indienen omdat DSB volgens hen niet aan de zorgplicht van een bank heeft voldaan. Dit staat in het derde faillissementsverslag dat maandag is gepubliceerd. Het aantal klachten is „aanzienlijk hoger” dan de curatoren in januari hadden verwacht, toen het tweede verslag verscheen. Op dat moment waren er 3.100 klachten ingediend. (ANP)