De beste televisie van maart en april

Wegens omstandigheden worden de appels en peren op de fruitschaal van de televisie een paar dagen later dan gebruikelijk alsnog gewogen. Ook deze maanden was er genoeg kwaliteit om van een goed seizoen te kunnen spreken, al lijkt de afstand tussen top en bodem wel steeds groter te worden.

De Kamerverkiezingen drukken een zwaar stempel op de actualiteit, en dan is de eindsprint nog niet eens begonnen. Elk optreden van een lijsttrekker krijgt vaak een echo in andere programma’s. Op drie plaatsen worden de topkandidaten systematisch één voor één ondervraagd. Wouke van Scherrenburg maakt haar comeback als parlementair verslaggever bij zender Het Gesprek voor intiem onderhoud op de werkkamers. Sven Kockelmann speelt HardTalk na in het KRO-programma Oog in oog, met wisselend succes. Job Cohen (PvdA) kon er zondag bewijzen zijn economische dossiers wel degelijk te hebben bestudeerd.

Inhoudelijk het best werkt de koppeling van een lijsttrekker aan een prikkelende denker in de rubriek Uitgedaagd van Buitenhof. Aardig om Femke Halsema (GroenLinks) ter linkerzijde gepasseerd te zien worden door econoom Arnold Heertje.

Buitenhof wordt vaak over het hoofd gezien, wegens het excentrieke tijdstip van uitzending, maar het blijft de degelijkste achtergrondrubriek van de Nederlandse televisie.

5 Boeken (VPRO). De constante kwaliteit van Wim Brands’ zondagochtendgesprekken met auteurs van recente non-fictie is in alle eenvoud van de formule superieur aan andere, meer gekunstelde boekenprogramma’s.

4 Tegenlicht (VPRO). Serie over De groene transitie was niet steeds even helder en doordacht, maar het belangrijke onderwerp kwam tot nu toe nergens anders zo uitgebreid aan bod.

3 Bloedverwanten (AVRO). Goed acteren en soms bijna boosaardig scenario van Haye van der Heijden maken het kijken naar deze dramaserie over een gecompliceerde ondernemersfamilie tot een schuldbewust genoegen. Ik hoor of lees er vrijwel nooit iets over, dus het zal wel aan mij liggen.

2 Overstag (NPS/HUMAN). Portret van grensverleggende Europeaan Sicco Mansholt werd over zeer lange periode samengesteld door filmer Louis van Gasteren. Een noodzakelijk document.

1 Van Moskou tot Moermansk (VPRO). Uitstekende keuze om de nieuwsgierige, intelligente en gevoelige Jelle Brandt Corstius dit jaar Zomergasten te laten presenteren. Zijn tweede reeks ontmoetingen in Rusland pakte iets minder verrassend uit dan de eerste, maar hij blijft een verademing naast andere reislustige programmamakers als Paul Rosenmöller en Abdelkader Benali.

    • Hans Beerekamp