Compromisloze onderhandelaar

De voormalige president van Argentinië wordt vandaag vrijwel zeker benoemd tot secretaris-generaal van UNASUR.

Congressman Nestor Kirchner, former Argentine president and husband of Argentine President Cristina Fernandez, attends a rally to mark his first public appearance, since his February 7 carotid artery surgery, in La Plata February 24, 2010. REUTERS/Imagen 233/Handout (ARGENTINA - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS REUTERS

Voormalig interim-president Eduardo Duhalde van Argentinië noemde hem een „specialist in desintegratie”. Anderen omschrijven hem als bot en compromisloos. Toch wordt Néstor Kirchner (1950), president van Argentinië van 2003 tot 2007, zo goed als zeker vandaag benoemd tot secretaris-generaal van UNASUR, de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties – een baan waarin ongetwijfeld een zwaar beroep zal worden gedaan op zijn diplomatieke vaardigheden.

Het is een prestigieuze baan binnen de overlegclub die wil uitgroeien tot een Zuid-Amerikaanse variant van de EU. Kirchners niet eenvoudige opdracht: de integratie van de twaalf landen binnen de Unie verstevigen en versnellen.

De functie van secretaris-generaal is nieuw. Eerdere pogingen om Kirchner naar voren te schuiven, mislukten omdat de vorige president van Uruguay zijn veto uitsprak. Argentinië heeft sinds 2005 een conflict met Uruguay over een vervuilende papierfabriek bij de grens tussen de landen. Maar Uruguay’s nieuwe president zal dit keer de aanstelling niet dwarsbomen.

Kirchner werd in 2003 president. Van oorsprong advocaat is hij twaalf jaar gouverneur geweest van de dunbevolkte provincie Santa Cruz. Hij bouwde een reputatie op van iemand die makkelijk conflicten aanging en niet van compromissen hield. Ook keerde de linkse Kirchner zich af van Washington, nadat Argentinië jarenlang als een betrouwbaar partner had gegolden.

In 2007 maakte hij plaats als staatshoofd voor zijn vrouw Cristina. Sindsdien lijkt het echtpaar verwikkeld te zijn in schandalen. Een Venezolaans-Amerikaanse zakenman zou tegen justitie in de Verenigde Staten onder meer hebben bekend 800.000 dollar vanuit Venezuela naar Argentinië te hebben gebracht voor de financiering van de verkiezingscampagne van Cristina. Bovendien wordt het echtpaar beticht van dubieuze privétransacties. Vorig jaar zomer liet Kirchner zich kiezen in het parlement van Argentinië. Daags daarna stapte hij op als voorzitter van de peronistische regeringspartij Partido Justicialista, omdat zij tijdens de parlementsverkiezingen haar meerderheid in Lagerhuis en Senaat had verloren.

Zijn nieuwe functie bij UNASUR betekent ook dat hij het lidmaatschap van het parlement moet opgegeven. Argentijnse politieke analisten zien in de nieuwe stap een poging van Kirchner om zijn reputatie op te vijzelen. Een terugkeer naar het hoogste ambt in Argentinië moet zo makkelijker worden gemaakt: in 2011 zijn er weer presidentsverkiezingen.

    • Philip de Wit