Cashcow uitgegraasd op het voetbalveld

Zou het toeval zijn dat tienduizenden FC Twentesupporters zich zondag in weer en wind op het H.J. Van Heekplein in Enschede verzamelden om hun helden via grote beeldschermen naar het kampioenschap toe te schreeuwen?

Naamgever van dat winkelhart Hendrik Jan van Heek (1814-1872) was een belangrijke grondlegger van de Twentse textielindustrie. De mede door hem in 1859 opgerichte firma Van Heek & Co was lange tijd het centrum van bedrijvigheid in en ontwikkeling van de regio. Nadat de regionale textielindustrie in de jaren zestig van de vorige eeuw jammerlijk verloren was gegaan, raakte de streek in economisch verval.

De oprichting in datzelfde decennium van de voetbalclub FC Twente deed daar niets aan af, maar zorgde tenminste voor enig volksvertier. Hoewel de landstitel in de eredivisie eerder in zicht was, liet dat ultieme succes 35 jaar op zich wachten.

Het winnen van de hoogste voetbalcompetitie is niet alleen de triomf van een provincieclub op de traditionele kampioenskandidaten uit de grote stad. Het staat ook voor de veerkracht van de lokale economie.

FC Twente stond in 2003 op omvallen toen de Stichting FC Twente ’65 failliet werd verklaard, op aanvraag van de belastingdienst die ruim 3 miljoen euro tegoed had. Een gemeentelijke garantie, een schikking met de fiscus, een sanering van de financiën, een aantal gunstige transfertransacties én het aantrekken van nieuw (sponsor)kapitaal hield de voetbalclub in leven. In de afgelopen jaren is FC Twente veranderd van een financieel wrak tot een gezonde club met een begroting van ruim 30 miljoen euro. Tot de grote geldschieters behoren vooral lokale ondernemers. Onder hen: Aldo van der Laan van vleeswarenfabriek Zwanenberg, bierbrouwer Grolsch (voorheen van familie De Groen), de reisondernemers Joop ter Haar (Oad) en Ferdinand Fransen (Arke), de familie van Riemsdijk van schoonmaakbedrijf Asito (Alle Stof In Twente Opruimen) en bouwmagnaat/miljardair Dik Wessels. Die laatste was overigens ook een van de schuldeisers in 2003.

Met zoveel rijke supporters hoeft Twente zich financieel weinig zorgen te maken. Voeg daarbij het aanlokkelijke perspectief van hoge transfersommen die doorgebroken topspelers als Ruiz, Douglas en Brama kunnen opbrengen.

Maar is het wel verstandig om op het hoogtepunt van je conjunctuur het arbeidskapitaal weg te laten stromen? In de jaren zestig vertrokken de bedrijven en bleven de arbeiders over. Bij FC Twente dreigt het omgekeerde te gebeuren.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen