BP moet transparanter zijn over zijn noodplannen

BP wil worden „beoordeeld op grond van zijn reactie” op de olieramp in de Golf van Mexico. Politici en publiek lijken al tot de conclusie te zijn gekomen dat het Britse olieconcern is tekortgeschoten in zijn plicht om de gevolgen van het ongeluk te bestrijden. BP moet niet verrast zijn dat de autoriteiten, die er belang bij hebben de aandacht van hun eigen falen af te leiden, willen dat het concern alle schuld op zich neemt. Maar BP heeft zichzelf ook geen dienst bewezen.

De oliemaatschappij heeft hoog opgegeven van zijn snelle reactie, waaronder de inzet van een recordhoeveelheid chemicaliën om de olievlek op te laten lossen in het zeewater. Maar dat is niet meer dan een weerspiegeling van de omvang van de ramp. Het enige wat telt, zijn de resultaten – en de olievlek nadert nu de kust van Louisiana.

Het lijkt er steeds meer op dat BP en zijn toezichthouders er te veel vertrouwen in hebben gehad dat de zogenaamd ‘onfeilbare’ blowout preventer de bron in geval van een catastrofe zou afsluiten. Dit is weliswaar de laatste in een hele keten van noodstops, maar onwaarschijnlijke gebeurtenissen vinden nu eenmaal vaker plaats dan je zou denken. Misschien helpt dat verklaren waarom verzekeraars dit risico niet wilden dekken.

De noodplannen voor het onverwachte falen van de blowout preventer waren niet toereikend. Een stalen koepel, die op de bron zou kunnen worden neergelaten, was nog maar half af. Het duurt nog weken voordat de eerste proef in diep water kan worden genomen. Grote hoeveelheden drijvende olieschermen hebben de olievlek niet op zijn plaats kunnen houden, door toedoen van de metershoge golven.

Een paar van de openbare verklaringen van BP waren intussen ook niet bepaald handig. BP heeft gezegd dat de ramp niet „ons ongeluk” was, omdat hij zich voordeed op een boorplatform dat onder beheer stond van diepzeespecialist Transocean. Het concern heeft beloofd alle ‘legitieme’ schadeclaims te zullen honoreren. Dat laatste is lovenswaardig, maar BP is altijd verantwoordelijk geweest voor de gevolgen van welk lek dan ook.

Als BP echt niet méér kan doen, moet het concern opener zijn. Een berouwvollere toon zou helpen, evenals een uitleg over de noodplannen. BP zal niet slechts worden beoordeeld op grond van zijn reactie, maar ook op grond van zijn voorzorgsmaatregelen en de resultaten. Voor topman Tony Hayward, die zijn carrière op een boorplatform is begonnen, wordt de inzet steeds hoger.

    • Christopher Hughes