BP betaalt voor kosten olieramp

Oliemaatschappij BP zal „alle noodzakelijke en terechte schoonmaakkosten” van de olieramp in de Golf van Mexico op zich nemen. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. BP-topman Tony Hayward zegt dat het Britse oliebedrijf zich voorbereidt op „het allerergste”, waarbij het twee tot drie maanden duurt voordat de olielekkage voor de Amerikaanse staat Louisiana onder controle is. Dat zei Hayward gisteren in de Today Show van de Amerikaanse tv-zender NBC. Volgens directeur water Piet Dircke van ingenieursbureau Arcadis kan het nieuwe orkaanseizoen vanaf 1 juni extra complicaties opleveren. Arcadis is in New Orleans betrokken bij de aanleg van stormvloedkeringen en dijkverhogingen na de overstromingen die de orkaan Katrina in 2005 veroorzaakte. „De combinatie van de olieramp met een orkaan is nog niet goed nagedacht. De rotzooi is dan misschien niet te overzien.” (Reuters, ANP)