Arrestatie zaak Andrea Luten

Een 41-jarige man uit Hoogeveen zit vast op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de 15-jarige scholiere Andrea Luten uit Ruinen. Zij werd op 10 mei 1993 dood aangetroffen in de bossen van Gijsselte. Het meisje bleek te zijn gewurgd. De verdachte werd gisteren gearresteerd. Zijn DNA komt overeen met een DNA-spoor dat werd gevonden op het lichaam van het slachtoffer. De man werd in november vorig jaar wegens huiselijk geweld veroordeeld. Als veroordeelde moest hij verplicht DNA afstaan. De verdachte is de afgelopen zeventien jaar niet als getuige gehoord. Zijn naam werd evenmin genoemd door de ongeveer 2.100 mensen die zijn gehoord. De man was bij de in totaal drie politieonderzoeken ook nooit in beeld als mogelijke dader. In 2005 vond een grootschalig DNA-onderzoek plaats. Driehonderd mannen stonden vrijwillig DNA af. (NRC)