Amerikaanse basis blijft op Okinawa

De Japanse premier Yukio Hatoyama ziet geen mogelijkheden om de omstreden Amerikaanse luchtmachtbasis Futenma op Okinawa te verplaatsen naar een locatie buiten het eiland. Daarmee komt Hatoyama terug op een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften.

De impasse rondom Okinawa heeft de relatie met de Verenigde Staten op scherp gezet en de electorale positie van Hatoyama’s Democratische Partij van Japan (DPJ) verzwakt in de aanloop naar de verkiezingen voor het Hogerhuis (Japanse Eerste Kamer) in juli. De sociaal-liberale premier wil de zaak Futenma voor eind mei met de VS geregeld hebben.

Hatoyama zei vandaag tijdens een bezoek aan Okinawa dat volledige verplaatsing van de luchtmachtbasis, die in een dichtbevolkt gebied ligt, onuitvoerbaar is. „Realistisch gesproken is het onmogelijk”, zei hij tijdens zijn eerste bezoek als premier aan Okinawa, na afloop van een gesprek met de gouverneur van Okinawa, Hirokazu Nakaima.

Op het eiland in de Oost-Chinese Zee, op duizend kilometer afstand van Tokio, is meer dan de helft van de 47.000 Amerikaanse militairen in Japan gelegerd. De bases van de Amerikaanse luchtmacht en marine nemen ongeveer eenvijfde van het grondgebied in beslag. De Amerikanen beschouwen het eiland als een strategisch belangrijke post, vlakbij China, Taiwan en Noord-Korea. De bevolking loopt al jaren te hoop tegen de Amerikaanse aanwezigheid op het eiland, die gepaard gaat met geluidsoverlast, luchtverontreiniging en incidenten tussen militairen en bevolking. Eind vorige maand demonstreerden nog honderdduizend mensen op Okinawa tegen de Amerikaanse bases.

De sociaal-liberale Hatoyama had na de verkiezingen de overeenkomst bevroren die de Amerikanen hadden gesloten met zijn voorgangers van de conservatieve Liberale Democratische Partij (LDP).

Volgens deze afspraak, uit 2006, zou de helikopterbasis Futenma worden verplaatst naar een dunner bevolkt deel van Okinawa, en zouden achtduizend mariniers worden overplaatst naar het Amerikaanse eiland Guam.

In de campagne voor de verkiezingen in augustus liet Hatoyama weten de basis helemaal van het eiland te willen verplaatsen, wat tot diplomatieke spanningen met de Verenigde Staten leidde. De Amerikanen weigeren aan dit drastische plan mee te werken, omdat het veiligheidsconcept in de Stille Zuidzee er door ondermijnd zou worden.

Tijdens zijn bezoek vroeg Hatoyama vandaag de bevolking om open te staan voor een oplossing waarbij slechts een deel van de basis van Futenma buiten het eiland wordt geplaatst. „We moeten de mensen van Okinawa vragen de last te delen”, aldus Hatoyama.

Volgens Japanse media wil de premier deels terug naar het oude plan om Futenma te verplaatsen naar een kustlocatie bij Nago in het dunner bevolkte noorden van het eiland. (Reuters, AP)