5 redenen om tv te kijken

De ondergang van Hitler scene uit de film Der Untergang

1 oorlog I

Dokument: Het kwaad buiten

Ned.2, 18.05 - 18.45u.

De inwoners van Vught zijn tijdens de oorlog betrokken geraakt bij het concentratiekamp Vught. Voor het eerst in 65 jaar worden hun persoonlijke ervaringen met het kamp besproken. Sommige bewoners bouwden er barakken. Anderen maakten in het geheim pakjes met eten voor de gevangenen. Na de uitzending volgt een verslag van de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam.

2 oorlog II

Hitler’s postcard

Canvas, 21.10 - 22.05

Documentaire over de dood van Hitler. Tweederde van de Amerikanen gelooft dat de dictator nog leeft. De makers gaan achter de geruchten aan.

3 oorlog III

Sophie’s Choice

Ned.2, 22.55 - 01.20u.

Meryl Streep speelt briljante hoofdrol in indringende verfilming van roman van William Styron over de New Yorkse zomer van 1947, toen een jonge Amerikaanse schrijver (Peter MacNichol) vergeefs iets probeerde te begrijpen van de Auschwitztragedie van een Poolse immigrante. Met Kevin Kline als haar labiele minnaar. (Alan J. Pakula, 1982).

4 Oorlog IV

Schindler’s List

SBS6, 23.50 - 03.20u.

Steven Spielbergs Schindler’s List is een sobere en gewetensvolle verfilming van Thomas Keneally’s boek over de zakenman Oskar Schindler (Liam Neeson), door wiens tussenkomst meer dan elfhonderd joden van de gaskamers in Auschwitz werden gered. De bon vivant Schindler wordt geportretteerd als man die denkt een slaatje te kunnen slaan uit de oorlog. Drie uur en vijf minuten later is Oskar Schindler een mensenredder geworden. De film wordt gekenmerkt door een griezelige vaart die past bij de niet te stuiten gebeurtenissen. (Steven Spielberg, 1993).

5 oorlog V

Der Untergang

SBS6, 23.50 - 03.20u.

Regisseur Oliver Hirschbiegel werd ervan beschuldigd Hitler in deze oorlogsfilm Der Untergang – die gaat over de laatste dagen van het Derde Rijk – te vermenselijken. Maar dat valt reuze mee. Er wordt in de film met een menselijke blik naar de dictator gekeken, dat wel. (Oliver Hirschbiegel, 2004).