Zaterdag 1 mei was niet overal een katerdag

Foto AFP/Dimitar Dilkoff A Greek riot policeman runs away from a fire after a group set fire with a molotov cocktail, during a May day demonstration in Athens on May 1, 2010. Greek police fired tear gas on youths as marchers swarmed through central Athens to protest unprecedented austerity cuts needed for an EU and IMF loans worth as much as 120 billion euros. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF AFP

Demonstranten noemen het de ‘capitulatie’ van Griekenland aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De regering spreekt liever van het met 30 miljard terugbrengen van overheidsuitgaven.

Hoe dan ook, in 2014 wil minister George Papaconstantinou (Financiën) het begrotingstekort tot onder de 3 procent teruggebracht hebben. De bevolking is woedend. Zij vreest dat de plannen vooral de zwakkeren treffen en de recessie versterken.

Zaterdag, op de Dag van de Arbeid, gingen naar schatting 17.000 mensen in Athene en Thessaloniki de straat op om tegen de plannen te betogen. De demonstraties verliepen grotendeels vreedzaam, maar tegen het einde van de dag ontstonden er rellen. Jongeren gooiden molotovcocktails naar de politie, de politie gebruikte traangas. Een busje van de staatstelevisie werd in brand gestoken en ook de puien van verschillende winkels en banken moesten het ontgelden. Er ontplofte een zelfgemaakte bom voor de deur van een vestiging van de HSBC-bank. Hierbij vielen geen gewonden.

Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, wordt er elk jaar overal ter wereld betoogd. In de Turkse stad Istanbul gingen meer dan 200.000 mensen de straat op. Ook in Rusland werd op verscheidene plaatsen gedemonstreerd. De Duitse politie pakte vijftig mensen op in de nacht van vrijdag op zaterdag vanwege incidenten in de aanloop naar de 1-meivieringen. In Frankrijk werd op 280 plaatsen gedemonstreerd. In Hongkong eisten enkele duizenden demonstranten een hoger minimumloon en behoud van werk.

Ook in Nederland gingen er mensen de straat op. In Nijmegen raakte een groep antikapitalisten slaags met de mobiele eenheid. Zij gooiden met stenen en flessen naar de politie. Die verrichtte enkele aanhoudingen. In Rotterdam hield de politie veertien demonstranten aan bij een betoging van het Rotterdams 1 mei-Comité. De politie zette politiemensen te paard en honden in.