Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Zorg

Waarom hebben ouderen zulke grote oren en neuzen?

Hebben oude mensen vaak extreem grote oren en neuzen? Of lijkt dat zo, omdat de rest van hun lichaam krimpt? Lous Stalenhoef uit Aalten vraagt zich af hoe het komt dat oren en neuzen een leven lang lijken te groeien.

„Je oren en neus worden inderdaad groter naarmate je ouder wordt”, vertelt Rico Rinkel, kno-arts van het VU Medisch Centrum. Uit onderzoek is gebleken dat bij volwassen mensen de lengte van oren iedere vijf jaar met gemiddeld een millimeter toeneemt. Dat lijkt misschien weinig, maar het betekent dat je oren op je vijfenzeventigste, één centimeter groter zijn dan toen je vijfentwintig was.

Sommige wetenschappers zeggen dat het komt door de veroudering van het kraakbeen, het hoofdbestanddeel van oren en neuzen. De elasticiteit van dat kraakbeen vermindert en onder invloed van de zwaartekracht gaat de boel vervolgens hangen. De punt van de neus bijvoorbeeld, zakt naar beneden en dat maakt de neus langer. Andere experts denken dat verslapping van de huid groei veroorzaakt. Slappere huid gaat hangen, hierbij zou vooral de oorlel in lengte toenemen.

Vanwege andere ouderdomsverschijnselen is het effect van de groter wordende lichaamsdelen ook nog eens extra goed zichtbaar, zegt Rinkel. Zo verdwijnt bij het ouder worden vetweefsel onder de huid van het hoofd. Je hoofd wordt dan iets minder dik, waardoor je neus en oren juist nog groter lijken te worden.

Sommige mensen hebben van jongs af aan bovengemiddeld grote oren of neuzen. Dat zegt echter niets over de groei op latere leeftijd, en er is ook geen verschil tussen mannen en vrouwen. Wel varieert de groei sterk per persoon: de mate waarin ouderdomsverschijnselen optreden, is bij iedereen anders. De één heeft nu eenmaal meer rimpelvorming dan de ander. Dus zullen ook de neus en oren van de ene persoon, meer gaan hangen dan die van een ander.

Het is niet mogelijk om dit proces een halt toe te roepen, zegt Rinkel. Als mensen veel problemen hebben met het groter worden van hun oren en neus, kunnen ze wel overwegen deze operatief te laten verkleinen.

Maar dat gebeurt eigenlijk nooit, zegt Irene Mathijssen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. „Er is maar één keer een verzoek geweest van een mevrouw die vond dat haar oorlellen te groot werden.” Het zijn vooral mensen tussen de 25 en 45 jaar die een beroep doen op esthetische chirurgie, vertelt Mathijssen. En die hebben over het algemeen nog geen last van hangende oren of neuzen.

Marjolein van de Water