Vuurwerkramp Enschede mogelijk bedrijfsongeval

Een verslaggever van RTV Oost heeft zaterdag een op schrift gestelde getuigenverklaring overhandigd aan de politie Twente, die mogelijk een nieuw licht werpt op de vuurwerkramp van 13 mei 2000 in Enschede. De oorzaak van de brand bij vuurwerkopslag SE Fireworks is nooit achterhaald.

Het zou gaan om een getuigenis van een familielid van een van de directeuren, bij wie het geweten is gaan knagen. De brand die de hevige explosies bij de vuurwerkopslag inleidde, zou volgens deze verklaring het gevolg kunnen zijn geweest van een bedrijfsongeval. Er zouden vlak voor het uitbreken van de brand toch mensen op het terrein zijn geweest, ook al is dat door de directeuren en medewerkers altijd ontkend. Mogelijk hebben zij vuurwerk uitgeprobeerd, waarbij iets is misgegaan. Als de informatie klopt, betekent dit dat meerdere betrokkenen destijds onjuiste verklaringen hebben afgelegd.

Politie Twente zal de verklaring bestuderen, meldt een woordvoerder. Voor het einde van de week moet bekend zijn of ze de verklaring in onderzoek neemt. Het dossier van de vuurwerkramp is nooit helemaal gesloten geweest, stelt hij. Twee keer eerder is er sprake geweest van informatie die politie en justitie opnieuw voor de afweging plaatste onderzoek te doen naar de ramp. Op beide momenten is besloten daar vanaf te zien, aldus de woordvoerder.

Oud-rechercheur Jan Paalman, die bij politie Twente onderzoek deed naar de vuurwerkramp, was betrokken bij het opstellen van de verklaring. Volgens hem gaat het om een „zeer serieuze” verklaring, die een doorbraak in het onderzoek zou kunnen betekenen. „De verklaring is consistent en betrouwbaar. De reden waarom deze getuige hier niet eerder mee kwam, is ook plausibel”, aldus Paalman. De oud-rechercheur verloor zijn baan bij politie Twente vanwege kritiek die hij en zijn collega Charl de Roy van Zuydewijn hadden op het onderzoek.

    • Annette Toonen