Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Netwerk. Verslag van de huldiging van landskampioen FC Twente in Enschede. Ook een reportage over de boer van nu die steeds vaker een boerin blijkt. Volgens het CBS namen twee jaar geleden ruim 900 vrouwen een boerenbedrijf over, ongeveer 150 meer dan in 2000. De nieuwe boerinnen hebben vaak een hogere opleiding dan hun mannelijke collega’s. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/Den Haag vandaag. Verslag over de financiële ontwikkelingen in Griekenland, aandacht voor de toekomst van de euro en een reportage uit New Orleans over het olielek bij de zuidelijke staat Louisiana. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Het strijkorkest Matangi Quartet bestaat tien jaar en speelt een stuk van het nieuwe album Candybox. Zanger Waylon vertelt over zijn ontmoetingen met Whitney Houston. Hij stond in Dublin en Londen in het voorprogramma bij Houstons concerten. Tafelheer is Jan Mulder. Ned.3, 19.30-20.21u.

Pauw & Witteman. Commandant Hans Lodder van het Nederlandse marinefregat Hare Majesteit Tromp doet met zijn team verslag van de strijd tegen de piraterij bij Somalië. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Opa, oma waren jullie bang in de oorlog? Documentaire waarin zes grootouders over hun kindertijd vertellen aan hun kleinkinderen. Zoals Tamara (16) die voor het eerst het verhaal hoort van haar opa Frits (76) over zijn onderduiktijd als Joods jongetje. Jaap (81) vertelt zijn kleindochter Lisette (21) dat hij eigenlijk geen nare herinneringen heeft aan de oorlog die hij doorbracht op het Groningse platteland. Ned.2, 19.25-20.25u.

Radar. Vervolg op de uitzendingen over de DSB Bank. Hoofdgast is mr. R. Schimmelpenninck, de curator van de DSB Bank die uitlegt wat hij na het faillissement voor de vele gedupeerden kan betekenen. Pieter Lakeman en Jelle Hendrickx geven antwoord op vragen over de werkzaamheden van de vele stichtingen die opkomen voor de belangen van gedupeerde DSB-klanten. Ned.1, 20.30-21.15u.

Tegenlicht. Dramademocratie: de reality check. De samenleving is ‘gemediatiseerd’ en in de politieke berichtgeving staan drama en spektakel centraal. Voor politici lijkt het steeds belangrijker hoe ze zich presenteren en waar. ‘Reality masters’ als de Italiaan Fabio Canino, jurylid van de populairste televisieshow ooit in Italië en Peter Bazalgette, het brein achter de Britse Big Brother en volgens de krant The Independent een van de invloedrijkste figuren in het Britse medialandschap geven hun mening over media en politiek, evenals hoogleraar politieke communicatie Stephen Coleman en George Lakoff, een Amerikaanse linguïst die bestudeerde hoe politici hun boodschap ‘framen’ en welke taal ze daarvoor gebruiken. Hoogleraar leiderschap Janka Stoker vraagt zich af of leiders als Berlusconi en Sarkozy in Noord-Europa wel zo succesvol zouden zijn. Ned.2, 20.55-22.00u.

De slag om Brussel. Serie reportages van Teun van de Keuken en Roland Duong die door Europa reizen om de geheimen van het continent te doorgronden. Aflevering 3: Natura 2000. Van de Keuken en Duong onderzoeken de Nederlandse natuur. Of liever: de Europese natuur. Over een kleine 10 procent van ons land hebben wijzelf niets meer te zeggen. Ze vallen als Natura 2000-gebied onder Europese natuurbeschermingsregels. En dus worden bomen gekapt, runderen te grazen gezet en oude natuur gecreëerd om Europese troeteldiertjes als wespendieven en draaihalzen te behagen. Ned.2, 22.50-23.30u.

Profiel. Modeontwerper Aziz Bekkaoui. Portret van Marijke Vreeburg over Bekkaoui, o.m. bekend van de voorstelling Integratie/uit de gratie, waarin hij de boerka verbond met de kleding van ontevreden Lonsdale-jongeren. En De Hemelse Parade, de op een processie geïnspireerde performance ter gelegenheid van de heropening van museum Catharijneconvent in Utrecht. En in Rotterdam zorgde hij ervoor dat heel de stad in pyjama naar het stadhuis kwam om er ‘te slapen met je buren’. De Marokkaans-Nederlandse modeontwerper Aziz Bekkaoui vindt de catwalk niet meer interessant en noemt zichzelf liever artiest, omdat zijn werk breder is dan mode alleen en hij commentaar wil geven op de wereld om hem heen. Ned. 2, 23.30-0.10u.

documentaire

Belga Sport: Tom Simpson. Serie sportdocumentaires. Deze keer over wielrenner Tom Simpson, de kopman van de Britse nationale wielerploeg, die tijdens de Tour de France op 13 juli 1967 bij de beklimming van de Mont Ventoux aan een hartstilstand overleed. Canvas, 21.10-22.05u.

Patrasche, a dog of Flanders – Made in Japan. Documentaire over het in Japan mateloos populaire verhaal over de kunstzinnige Antwerpse weesjongen Nello en zijn hond Patrasche naar de novelle A Dog of Flanders uit 1872 van de Britse schrijfster Ouida (pseudoniem van Maria Louise Ramé). Canvas, 23.40-1.05u.

sport

World Championship Snooker. Rechtstreeks verslag van de finale van het wereldkampioenschap in de Crucible in Sheffield, gepresenteerd door Hazel Irvine en Rishi Parad. BBC 2, 21.00-0.00u.