vandaag

In het nieuws:

In New York komen tijdens een conferentie alle landen bijeen die zijn aangesloten bij het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens (non-proliferatieverdrag). Zij bezien of het verdrag nog wel voldoende effectief is. Namens Nederland is demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) aanwezig. Onder anderenpresident Mahmoud Ahmadinejad van Iran, dat ervan verdacht wordt kernwapens te ontwikkelen, spreekt de conferentie vandaag toe.

In Mumbai in India volgt de uitspraak in het proces tegen de 22-jarige Pakistaan Ajmal Amir Kasab. Hij is de enige overlevende dader van de aanslagen in de stad, waarbij eind 2008 ongeveer 170 doden vielen.

Het is de internationale Dag van de Persvrijheid.Er wordt aandacht besteed aan de bedreiging van de persvrijheid door de Britse smaadwetten. Op basis van deze wetten konden Oost-Europese tycoons kleine kritische websites dwingen tot het betalen van forse schadevergoedingen. Daarnaast wordt actie gevoerd voor de vrijlating van de Azerbajdzjaanse journalist Eynulla Fatullayev, die in 2007 tot elf jaar gevangenisstraf werd veroordeeld.

In Amsterdam worden de nieuwe stadsdelen geïnstalleerd. De hoofdstad doet het voortaan met veel minder stadsdelen. Voorheen had Amsterdam er veertien. Doordat een groot aantal daarvan samengaan, zijn het er nu nog maar zeven.