Uiterlijk en flair zijn nooit het hele verhaal

Toen Lucia de Berk vorige maand in de rechtbank naar haar vonnis luisterde, werd ze net als alle eerdere keren op de rug gefilmd. Maar direct na de definitieve vrijspraak, draaide ze zich om naar het woud van camera’s en kreeg een gezicht. Het was een bijzonder dramatisch moment, ook omdat ze in het geheel niet leek op de rechtbanktekeningen van een moordlustige heks.

Vrijdag werd haar in De wereld draait door gevraagd of ze zich op deze mediatransformatie had voorbereid. Nou en of! Als de media haar destijds hadden helpen veroordelen, dan moesten ze ook in staat zijn om vóór haar te werken. Lucia bestudeerde eindeloos hoe andere televisiepersoonlijkheden dat aanpakten. Linda de Mol, van wie ze het kapsel kopieerde, en Sylvana Simons waren de belangrijkste modellen.

De laatste presentatrice, in de ogen van Lucia aantrekkelijk door haar swingende enthousiasme, verandert nogal eens van uiterlijk; reden temeer dat niet iedereen zich er zich meteen een gezicht bij zal kunnen voorstellen.

Sinds enkele weken presenteert ze op de late zaterdagavond haar eigen talkshow Sylvana (NPS). Met uiterlijk en flair zit het wel snor, maar de inhoud roept veel vragen op. Eindredacteur Frans Jennekens, die ongeveer in zijn eentje de verantwoordelijkheid van de multiculturele programmering bij de publieke omroep torst, droeg veel verdienstelijks bij aan het doorbreken van negatieve beeldvorming. Maar hij zadelt Sylvana op met gasten, die van de voorpagina van De Telegraaf lijken te zijn geplukt. Er zitten Surinaamse voetballers tussen, maar ook de broer van een vermoorde taxiklant, die de straf voor doodslag te laag vindt.

Zaterdag mocht Nina Storms, de internetondernemer die vroeger bekend stond als Nina Brink, haar geschonden blazoen komen oppoetsen. Ze had haar dochter en moeder meegenomen als getuigen à decharge, want de formule van Sylvana is om mensen uit het nieuws een persoonlijke achtergrond te geven.

Het werd een wezenloos gesprekje, waarin Sylvana van geen enkele dossierkennis blijk gaf. Er goed uitzien en je mondje kunnen roeren is nu eenmaal niet genoeg.

Aan datzelfde misverstand lijdt het klaarstomen van op hun aantrekkelijkheid geselecteerde jonge aspirant-politici in het programma Lijst 0 (BNN). De door de kijkers aangewezen lijsttrekker van jongerenpartij LEF, Lot Feijen, was uitgebreid getraind door Jeroen Pauw hoe je een persconferentie moet geven. Dik in orde, op naar de Tweede Kamer!

Totdat een van de andere kandidaten zich onverwacht van de lijst terugtrok. Lot in tranen, BNN in paniek. Was er misschien toch iets over het hoofd gezien?

    • Hans Beerekamp