Tweede, en dat met zo'n doelsaldo: bizar

Ajax speelde in Nijmegen het laatste duel van NEC: 4-1.

De Ajacieden dropen af alsof ze een beschamende nederlaag hadden geleden.

De Goffert bleef grauw en grijs voor Ajax, ondanks de 4-1 zege op NEC. Met gebogen hoofd verlieten de Ajacieden het veld. Alsof ze een beschamende nederlaag hadden geleden. Fans van de thuisploeg strooiden zout in de wonden door de NEC-spelers toe te juichen bij een potsierlijke ereronde, waarin Twentenaar Jeroen Heubach een shirt van zijn oude club had aangetrokken.

De veertiende zege op rij voor Ajax zorgde niet voor het beoogde resultaat. Kwam de club in 2007 een treffer tekort voor de titel, nu was dat een punt. Ondanks een formidabel doelsaldo (106-20, de meeste treffers voor, de minste tegen) treurde Ajax, maar had dat toch voornamelijk aan zichzelf te wijten. Kampioen word je immers over 34 wedstrijden. Ajax verspeelde in het begin van het seizoen punten op de concurrentie met nederlagen tegen FC Twente (1-0) en PSV (4-3). En gelijke spelen tegen Sparta (thuis zelfs 0-0), Feyenoord (1-1) en NAC (1-1) speelden concurrent FC Twente in de kaart.

Trainer Martin Jol vond het niettemin „bizar en opzienbarend” dat Ajax geen kampioen was geworden. „In het buitenland zou het niet kunnen gebeuren dat een concurrent – bij zo’n serie als van ons met heel veel doelpunten – zo weinig weerstand krijgt en de titel pakt. Toen ik vandaag hoorde dat NAC een rode kaart had gekregen en daarna op achterstand kwam, wist ik dat het een gelopen koers was.”

Jol beweerde de afgelopen weken dat hij tijd nodig heeft gehad om een team op te bouwen waardoor uitduels met Twente en PSV in de beginfase slecht uitkwamen. Gisteren zei hij: „Er was een grote selectie waarin ik een schifting moest aanbrengen.” Maar bij handelshuis Ajax is het al tijden zo dat trainers bijna jaarlijks opnieuw moeten beginnen. De stagnerende transfermarkt is nu in Jols voordeel. Daardoor kan Ajax grote talenten langer vasthouden, tegen wil en dank van de directie die een operationeel tekort van mogelijk 20 tot 25 miljoen euro weg moet werken.

Spelers als Jan Vertonghen en aanvoerder Luis Suarez spraken in Nijmegen na de deceptie de hoop uit dat de huidige selectie bij elkaar blijft. „Dan kunnen we aan het begin van het seizoen de stijgende lijn van de afgelopen maanden doortrekken”, meende ook Toby Alderweireld. Zelf kunnen Vertonghen en Suarez zich niet voorstellen dat ze in de zomer van club veranderen. Ofschoon Suarez zich tijdens het WK met Uruguay ongetwijfeld wil onderscheiden om een transfer naar een Europese topclub af te dwingen. Als een kandidaat-koper ook de vereiste afkoopsom op tafel wil leggen (naar verluidt zo’n 30 miljoen euro) zal Ajax gezien de zorgelijke financiële situatie waarschijnlijk toehappen. Verder voeren Urby Emanuelson en Marko Pantelic onderhandelingen over contractverlenging, waar weinig schot in zit.

Vertonghen wees erop dat spelers zullen afwachten of Ajax de (twee) voorronden van de Champions League overleeft. Een nieuwe regel maakt dat mogelijk. „Dan komt er meer geld binnen en is het aantrekkelijk te blijven. Maar eigenlijk wordt over dit onderwerp onderling nauwelijks gesproken”, zei de verdediger.

Jol verkondigde gisteren dat na dit seizoen „een geweldig gevoel” overheerst. Als trainer heeft hij inderdaad goed werk geleverd. Een aantal jonge spelers, onder wie Siem de Jong, Alderweireld en Christian Eriksen, brak onder zijn leiding door. Gregory van der Wiel kreeg een vaste plek in het Nederlands elftal. En ook lichtgewicht Vurnon Anita mag aan het lijstje worden toegevoegd. Lang namen weinigen hem serieus als linksback, maar inmiddels heeft hij laten zien dat hij capaciteiten heeft.

Er werd gisteren in de Goffert voornamelijk gejuicht om doelpunten van FC Twente in Breda. De aanhang van NEC liet zich informeren op de tribune via radio’s. Sommige Ajacieden ergerden zich aan dat gedrag. De NEC-fans juichten na afloop voor hun ploeg of die een wereldprestatie had geleverd. Terwijl NEC zowel defensief als aanvallend amateuristisch zwak was geweest. Ajax scoorde er op los: Suarez (twee keer), Pantelic en De Zeeuw maakten de treffers.

Elftalleider David Endt raakte kort voor vertrek van de Ajaxbus nog in een verhit debat met stokoude NEC-aanhangers. Het is een hard gelag als je met een erelijst met 29 titels al zes jaar geen kampioen bent geworden en de schaal zo aan je neus voorbij gaat. „Dat doet pijn”, erkende Endt. „Als een Ajacied lang geen kampioen wordt, zweert dat op zijn ziel.”

Wat rest voor Ajax is de kans om de beker te winnen, donderdag tegen Feyenoord. „Nu voelt het als een troostprijs, dan als een hoofdprijs”, meende Vertonghen.