Times Square heropend

Sporenonderzoekers bij de met explosieven gevulde Nissan Pathfinder op Times Square in New York. Foto Reuters A crime scene investigators examines a Nissan Pathfinder sport utility vehicle that was packed with bomb materials in New York's Times Square, May 1, 2010. Police tipped off by a street vendor found and defused a car bomb inside a sport utility vehicle, thwarting an "act of terrorism" that forced the evacuation of New York's Times Square on Saturday and could have killed many people, authorities said early on Sunday. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW) REUTERS

In New York is Times Square gisteren heropend nadat daar zaterdag een aanslag met een autobom was mislukt. Zaterdagavond waarschuwden straatverkopers bij het plein de politie nadat ze rook uit een voertuig zagen komen. In de auto troffen bomexperts een eenvoudig, maar potentieel krachtig explosief aan dat bestond uit onder meer drie tanks met propaangas, vuurwerk, twee jerrycans met benzine, accu’s en andere onderdelen. Het explosief kwam niet tot ontploffing en werd ontmanteld. Times Square werd gedurende tien uur afgesloten voor het publiek. Burgemeester Michael Bloomberg van New York zei gisteren op een persconferentie „geen idee” te hebben wie er achter de mislukte aanslag zit. De autoriteiten zeiden wel over camerabeelden te beschikken waarop de auto kort voor de mislukte aanslag rijdend is te zien. Politiecommissaris Ray Kelly wees gisteren claims van de hand dat de Pakistaanse Talibaan achter de mislukte aanslag zouden zitten. Gisteravond werd de verantwoordelijkheid opgeëist op een website die vaker door de groep wordt gebruikt. De aanslag zou een wraakactie zijn voor het doden van Baitullah Mehsud, de leider van de Pakistaanse Talibaan, en de recente dood van twee leiders van Al-Qaeda in Irak. (AP, Reuters)