Supertalent weet exact wat hij wil

Jeffrey Herlings was gister superieur bij het open NK.

Nog verrassender is dat de 15-jarige motorcrosser al in zijn eerste seizoen in de MX2 meedoet om de wereldtitel.

Jeffrey Herlings is volgens oud-kampioen Dave Strijbos „een met de motor”. Foto ProShots Jeffrey Herlings doet al vanaf zijn vierde aan motorcross. Foto ProShots markelo 21-06-2009 circuit herikenberg wk mx3 en ek mx2 jeffrey herlings

Leraar Marc Penninx heeft de woorden van Jeffrey Herlings altijd onthouden. „Ik hoef niets te leren. Alleen Engels, voor als ik later in Amerika cross. En rekenen, om bij te kunnen houden hoeveel geld ik verdien”, zei Herlings op een dag in groep 8 van basisschool De Havelt in het Noord-Brabantse Handel.

Als medeleerlingen op maandagmorgen vertelden wat zij dat weekeinde hadden beleefd, begon Herlings over een wedstrijd die hij had gereden, over trainingen in het buitenland of over zijn crossmotor. Meestal met schrammen op de knieën en ellebogen. Per maand was hij minimaal een week niet op school door wedstrijden of trainingen. Vaak moest hij achterstanden inhalen. Penninx: „Maar dat was geen probleem voor hem, want hij is een pientere jongen.”

Jeffrey ‘The Bullet’ Herlings is dit seizoen de grote revelatie in het motorcross. Velen zien in hem een toekomstige wereldkampioen. „Eens in de tien jaar wordt er een supertalent als Jeffrey geboren”, zegt zijn Belgische manager en mentor Stefan Everts, tienvoudig wereldkampioen. De vijftienjarige Herlings won gisteren in Varsseveld bij de vierde wedstrijd (van de zes) van het open Nederlands kampioenschap beide manches en leidt het klassement.

Nog verrassender zijn zijn goede prestaties in de WK-cyclus in de MX2 klasse, waarin hij dit jaar debuteert. Vorige week zondag won Herlings in Valkenswaard zijn eerste Grand Prix. Herlings staat nu derde in de stand, na drie van de vijftien races. Dat Herlings een uitzonderlijk talent is, was bekend. Maar dat hij al in zijn eerste seizoen in de MX2 zou meedoen om de wereldtitel had niemand verwacht.

Vier jaar was Herlings toen hij van zijn grootouders een crossmotor kreeg, een Honda CR50 automaat met zijwieltjes. Het mini-racertje was eigenlijk nog te groot. Met zijn tenen kon hij net de grond aanraken, herinnert vader Peter Herlings zich, in de jaren zeventig en tachtig een zeer verdienstelijk motorcrosser. Herlings senior had snel in de gaten dat zijn zoon talent had. „Rond zijn negende zag ik het: er zit echt iets in deze jongen. De techniek, de bochten, hoe hij de afdalingen nam.”

Elke vrije minuut werd in de sport gestoken. Vader Peter sleutelde dag en nacht aan de motor van zijn zoon. Ze reisden heel Europa door voor wedstrijden. Naast de marktkraam met groente en fruit, die broer Danny (26) nu runt, stond alles in het gezin in het teken van Jeffrey. Zijn grote doorbraak bij de jeugd was in 2008. Dat jaar werd hij in de jeugdklasse 85cc Nederlands, Duits, Europees en wereldkampioen. Het Oostenrijkse KTM legde hem vast; in het eerste jaar reed hij voor het talententeam. Dit seizoen stapte Herlings over naar het fabrieksteam, hij tekende een vierjarig contract. Hij krijgt fysieke en mentale begeleiding, en heeft een manager en monteurs. Naar school gaat hij niet meer, wel volgt hij nog taalcursussen.

Herlings staat bekend om zijn grote wilskracht. „Hij is ontzettend gedreven. Hij heeft één doel: de top bereiken”, zegt zijn vader. Ook Leon Giesbers, bondscoach van de Nederlandse motorcrossers, roemt zijn doorzettingsvermogen. Giesbers werkt sinds zo’n zeven jaar met de Noord-Brabantse motorcrosser. Naast de werkrelatie ontstond er een hechte vriendschap. „Jeffrey is een nuchtere, slimme jongen die weet wat hij wil. Hij is erg ver voor zijn leeftijd. Hij reed altijd tegen oudere crossers, omdat hij zo goed was. Hij wordt zijn hele leven al omringd door oudere mensen. Dat heeft hem heel volwassen gemaakt.” Broer Danny spreekt van „een mannetje met een gouden hart” die vol voor zijn sport gaat. „Hij komt zijn afspraken na, doet precies wat op z’n trainingsschema staat en gaat op tijd naar bed.”

Na zijn zege in Valkenswaard vorige week kwam er veel op Herlings af. Giesbers: „Iedereen wil iets van Jeffrey. Hij is nog maar vijftien; als hij zich te veel met andere zaken moet bezighouden kan hij bezwijken onder de druk.” Daarom mijdt Herlings doordeweeks de pers en zet hij zijn telefoon vaak uit. Zijn manager Everts haalde hem begin vorige week naar het Belgische Lummen, om hem af te schermen van de hectiek. De nationale en internationale pers was op hem gedoken. „Hij had de hele week interviews kunnen geven”, zegt zijn moeder Alice, die altijd meegaat naar de wedstrijden en het eten voor Herlings verzorgt.

Dave Strijbos was tot vorige week de jongste Nederlandse GP-winnaar: hij won in 1984 op zestienjarige leeftijd de Grote Prijs van Nederland. Op zijn achttiende werd hij wereldkampioen. „Ik zie mezelf in hem terug. Dat je maar aan één ding denkt: wereldkampioen worden.” Strijbos volgt Herlings al langer. Wat maakt hem zo goed? „Techniek, inzicht en talent. Hij is één met de motor.”

    • Steven Verseput
    • Daan Heijink