Staking in Nepal tegen premier

In de Nepalese hoofdstad Kathmandu ligt het openbare leven vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag stil door een algemene staking, uitgeroepen door de maoïsten. De vroegere rebellen, die twee jaar geleden een grote verkiezingsoverwinning boekten, eisen het aftreden van premier Madhav Kumar Nepal.

De staking duidt op nieuwe polarisatie in het land nadat de maoïsten vier jaar geleden de wapens neerlegden en zich omvormden tot een parlementaire partij. Na de verkiezingsoverwinning in 2008 leidden ze een coalitieregering. Maar die coalitie viel al snel uiteen door een diepgaand conflict over integratie van de maoïstische strijders in het reguliere Nepalese leger en over de daarbij horende vraag wie het uiteindelijke commando moet voeren. Sindsdien zit de maoïstische partij in de oppositie, hoewel ze de grootste partij in het parlement is (maar geen meerderheid).

De crisis komt op een precair moment. Vier jaar geleden werd afgesproken dat Nepal een nieuwe grondwet krijgt. Het parlement dat twee jaar geleden werd samengesteld, moet die nieuwe grondwet opstellen. Het heeft daarvoor tot eind van deze maand de tijd. Het is twijfelachtig of er een gezamenlijk ontwerp op tafel komt. De enige doorbraak die is gerealiseerd, is de afschaffing van de monarchie. De belaagde premier van Nepal behoort tot de communistische partij (marxistisch-leninistisch), een rivaal van de maoïsten. Leiders van de twee partijen en die van de Nepalese Congrespartij hebben afgelopen weekeinde onderhandeld over een uitweg uit de crisis. Intussen hebben de maoïsten tienduizenden jongeren naar de hoofdstad gedirigeerd om de oproep tot staken kracht bij te zetten.