Paus gaat omstreden congregatie zuiveren

Paus Benedictus XVI zal spoedig een gezant aanwijzen die de machtige rooms-katholieke congregatie van de Legionairs van Christus moet zuiveren en reorganiseren. De in 2008 overleden oprichter en leider van de legionairs, Marcial Maciel Degollado, heeft volgens het Vaticaan, in een verklaring zaterdag, decennialang „zeer ernstige en objectief immorele handelingen” verricht.

De legionairs vormen een grote onafhankelijk congregatie die door Johannes Paulus II als zodanig werd erkend. De nu aangekondigde zuivering door Benedictus maakt deel uit van diens maatregelen tegen seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk.

Dit weekeinde zijn in het bijzijn van Benedictus vijf kerkelijke onderzoeksrapporten besproken met verslagen van gesprekken met priesters en lekenleden van de Legionairs van Christus. Maciels leven kenmerkte zich, zo concludeert het Vaticaan, door „heuse misdrijven en gebrek aan scrupules en authentieke religieuze gevoelens”. Hij zou kinderen hebben misbruikt, vrouwen hebben gehad en vader zijn geweest van minstens een kind. Ook zou hij personen hebben mishandeld en zou hij al sinds de jaren vijftig verslaafd zijn geweest aan morfine.

De Mexicaan Maciel richtte de Legionairs van Christus in 1941 op in Mexico. Hij wist vele rijke katholieken tot giften te bewegen en de organisatie uit te bouwen tot een wereldwijd imperium met 700 priesters, 2500 seminaristen en 68.000 lekenleden en 15 universiteiten en 175 scholen.

In 2006 zette Benedictus, vlak nadat hij paus was geworden, Maciel uit zijn functie omdat er steeds meer aanwijzingen van wangedrag naar buiten kwamen. Wat de zuiveringen precies inhouden, is nog onduidelijk. Advocaten van slachtoffers eisen het ontslag van kopstukken van de congregatie.