Pakistaanse Talibaan eisen allerlei aanslagen op

De Pakistaanse Talibaan strijden vooral tegen de regering in Islamabad. De claims op internet zijn waarschijnlijk een pr-stunt.

De internetboodschappen waarmee de Beweging van Pakistaanse Talibaan de mislukte aanslag op Times Square opeist, zijn weinig specifiek. Alleen daarom al is het onwaarschijnlijk dat zij verantwoordelijk is voor de geïmproviseerde bom die zaterdag werd gevonden.

De Amerikaanse websites IntelCenter en SITE, die jihadistische propaganda volgen, hebben twee videoboodschappen en een geluidsfragment op het internet gevonden. Het geluidsfragment verwijst het meest direct naar de gebeurtenissen van zaterdag. Daarin zegt Qari Hussain, een commandant die zelfmoordterroristen begeleidt: „De Beweging van Pakistaanse Talibaan neemt met trots en heldenmoed verantwoordelijkheid voor de aanval in Amerika.” Het zou om wraak gaan voor de dood van de voormalige leider Baitullah Mehsud, en die van twee leiders van Al-Qaeda-in-Irak.

Dan zijn er twee videofragmenten met de tot vorige week doodgewaande Hakimullah Mehsud, Baitullah’s opvolger. Pakistaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten meenden zeker te weten dat hij in januari was gedood bij een raketaanval, maar vorige week meldden zij dat hij zijn verwondingen zou hebben overleefd. Toen zei de woordvoerder van het Pentagon nog: „Ik heb geen bewijs gezien dat [hij] momenteel operationeel is of autoriteit uitoefent over de Pakistaanse Talibaan zoals hij dat vroeger deed.”

In de eerste video zegt Mehsud dat het 4 april is. „Als God het wil, zullen de moslims zeer snel, binnen enkele dagen of een maand tijd, de vruchten zien van succesvolle aanvallen door onze fedayeen in de VS”, verklaart hij. Fedayeen is een term die gebruikt wordt voor zelfmoordenaars. Dat de video van 4 april dateert staat niet vast.

De tweede video zou zijn opgenomen op 19 april. Hierin is volgens IntelCenter naast Mehsud een kaart van Amerika afgebeeld waarop explosies in drie steden te zien zijn. Het is onduidelijk in welke steden, en weer is de datum niet bevestigd. Amerikaanse steden zijn nu de belangrijkste doelwitten, zou Mehsud zeggen: „Binnen enkele dagen of weken zal goed nieuws gehoord worden.”

Tot op heden heeft de beweging nooit aanslagen buiten de regio uitgevoerd. Haar belangrijkste tegenstander is de Pakistaanse regering, die volgens de Talibaan te veel samenwerkt met de VS in de strijd tegen terreur.

Wel hebben de Talibaan aanslagen in de VS geclaimd of aangekondigd. In mei vorig jaar zei Baitullah Mehsud dat hij „de wereld versteld zou doen staan” van een aanval op Washington, en zelfs het Witte Huis. Een maand eerder eiste hij een schietpartij op in een migrantencentrum in de staat New York, waarbij dertien doden vielen. De Talibaan bleken er niets mee te maken te hebben.

De politie in New York zei gisteren dat er „geen bewijs” is voor de claim van de Talibaan. Analisten vermoeden dat het om een pr-stunt gaat; de beweging wordt opgejaagd door Amerikaanse raketaanvallen en operaties van het Pakistaanse leger. Vorige week werd bekend dat het leger een offensief voorbereidt op bolwerken in Noord-Waziristan. Maar helemaal uit te sluiten is hun betrokkenheid niet. De Pakistaanse Talibaan weten vaak te verrassen – zie Hakimullah’s wederopstanding.