Pakistaan veroordeeld voor 'Mumbai'

Devika Rotwan, die tijdens de terreuraanval in Mumbai in 2008 in haar been was geschoten, loopt bij het Taj Mahal-hotel in Mumbai, een van de doelwitten van de terroristen. Foto AP Devika Rotwan, who was shot in her leg during the Mumbai attacks in 2008, walks by the landmark Taj Hotel in Mumbai, India, Monday, May 3, 2010. The verdict in the trial of Mohammed Ajmal Kasab, allegedly one of ten gunmen who killed 166 people in a three day rampage in November 2008, which continues to strain relations between India and Pakistan, is expected Monday. (AP Photo/Rajanish Kakade) AP

De Pakistaanse terreurverdachte Ajmal Kasab (22) is vandaag schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de terreuraanvallen in de Indiase metropool Mumbai. Daarbij werden eind 2008 166 mensen gedood. Ook negen aanvallers kwamen om het leven.

Kasab is de enige dader die levend in handen viel van de politie. De rechter zal later zijn strafmaat bepalen. Tegen Kasab is de doodstraf geëist. Algemeen wordt aangenomen dat die ook zal worden uitgesproken.

Het vonnis werd vanmiddag lokale tijd voorgelezen in een speciale rechtbank, ondergebracht in hetzelfde zwaar bewaakte gevangeniscomplex in Mumbai waar Kasab wordt vastgehouden. Daarmee is voorlopig een einde gekomen aan het proces tegen hem, dat ongeveer een jaar geleden begon. Als de rechter inderdaad de doodstraf uitspreekt, wordt de zaak automatisch verwezen naar het hof in Mumbai.

Twee Indiase medeverdachten werden vrijgesproken. Ze werden ervan beschuldigd situatieschetsen en kaarten te hebben geleverd aan Lashkar-e-Taïba, de Pakistaanse terreurorganisatie die volgens India de terreuraanvallen in Mumbai heeft voorbereid en geregisseerd. Ook de rechtbank denkt dat Lashkar achter de aanvallen zit, maar ze vindt de aangevoerde bewijzen tegen de twee Indiase helpers te zwak om hen te veroordelen. Tot woede van India lopen de meeste leiders van Lashkar-e-Taïba, in zijn ogen de ‘echte’ daders van de aanslagen, nog steeds vrij rond in Pakistan.

De gecoördineerde aanvallen en gijzelingen, die in de avond van 26 november 2008 begonnen en die drie dagen duurden, werden uitgevoerd door tien jongemannen, allen afkomstig uit Pakistan. Ze kwamen vanuit Karachi over zee naar Mumbai. De meeste slachtoffers (52) vielen in de vertrekhal en op de perrons van het monumentale spoorwegstation Chhatrapati Shivaji Terminus. Onder anderen Kasab opende daar het vuur op reizigers.

Andere doelwitten waren het populaire café-restaurant Leopold, een joods centrum in het Nariman House en de prestigieuze hotels het Oberoi en het Taj Mahal. Alle zijn gesitueerd in het statige zakencentrum in het zuiden van Mumbai.