Labour ook bij kranten verliezer

Het was al een lastige week voor Labourleider Gordon Brown in de peilingen, en nu verliest de sociaal-democratische partij ook nog eens de steun van een aantal kranten. De centrum-linkse The Guardian en de zondagse zusterkrant The Observer hebben afgelopen weekend hun steun toegezegd aan de Liberaal-Democratische Partij van Nick Clegg, die in de peilingen voorlopig Labour voorbijstreeft als tweede partij.

De Britse kranten hebben al jarenlang de traditie om in de dagen voor de verkiezing een stemadvies mee te geven aan hun lezers. Legendarisch is het advies van de populaire tabloid The Sun, die op de ochtend van de verkiezingen in 1992 over Labourleider Neil Kinnock blokletterde: If Kinnock wins today, will the last person to leave Britain please turn out the lights. De Conservatieve Partij won toen alsnog de verkiezingen, een zege die door The Sun werd geclaimd. In realiteit wacht de krant opportunistisch af tot er zich een winnaar aftekent, omdat de tabloid niet graag met verliezers wordt geassocieerd.

The Guardian en The Observer steunden in 2005 nog Labour, maar kiezen nu voor Clegg, de „kandidaat van de verandering”. Ook het invloedrijke weekblad The Economist dumpt Labour, en kiest voor de conservatief David Cameron. Van de grotere tabloids blijft alleen de Daily Mail trouw aan Labour.

Britse verkiezingsgids op nrc.nl/buitenland