Kort nieuws Economie

Norsk Hydro koopt aluminiumtak Vale

Oslo, 3 mei. De Noorse aluminiumproducent Norsk Hydro koopt de aluminiumactiviteiten van de Braziliaanse mijnbouwer Vale. Dat maakte het Noorse bedrijf gisteren bekend. Met de aankoop is 4,9 miljard dollar, circa 3,7 miljard euro, gemoeid. Vale krijgt van Norsk Hydro 1,1 miljard dollar in contanten en 3,1 miljard dollar aan nieuwe aandelen van het Noorse bedrijf. Ook neemt Norsk Hydro 700 miljoen aan schulden van Vale over. Door de overeenkomst krijgt Vale een aandeel van 22 procent in Norsk Hydro. (ANP)

Omzet TNT stijgt met 12 procent

Hoofddorp, 3 mei. Postbedrijf TNT heeft de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar met ruim 12 procent zien stijgen ten opzichte van een jaar eerder. Dat was vooral te danken aan de groei van de pakjesdivisie (Express), zo bleek uit de cijfers die het bedrijf vandaag rapporteerde. De omzet van TNT steeg met ruim 300 miljoen euro tot 2,75 miljard euro. De omzet van Express was ruim 9 procent hoger dan in de eerste drie maanden van 2009. Die van de postafdeling bleef stabiel. De hoeveelheid geadresseerde post daalde met bijna 10 procent, ongeveer even sterk als een jaar eerder. (ANP)

Meer winst voor zorgverzekeraar CZ

Tilburg, 3 mei. Zorgverzekeraar CZ heeft het resultaat vorig jaar zien stijgen tot 252 miljoen euro. Dat komt vooral door een sterke verbetering van de beleggingsresultaten naar 133 miljoen euro in vergelijking met een verlies van 94 miljoen in 2008. CZ heeft dit vandaag bekendgemaakt. Het operationeel resultaat (het verschil tussen premies en uitgaven) steeg met 76 miljoen euro naar 119 miljoen euro. De zorgverzekeraar zag de omzet stijgen van 5,3 miljard in 2008 tot 7,4 miljard euro vorig jaar. De uitgaven aan ziektekosten stegen van 5,1 miljard naar 7 miljard. (ANP)