Kort nieuws Buitenland

Weer gevangene overleden in Russische cel

Door onze correspondent

Moskou, 3 mei. De Russische president Medvedev heeft zaterdag een onderzoek gelast naar de dood van Vera Trofinova in een Moskouse cel. De 53-jarige directeur van een vastgoedbedrijf, die sinds december 2009 in voorarrest zat op verdenking van fraude, overleed vrijdag. Ze leed aan diabetes en een chronische nierziekte. Trofinova overleed in dezelfde gevangenis waar in november 2009 de 37-jarige advocaat Sergej Magnitski stierf aan verwaarloosde pancreatitis. Medvedev kondigde daarna diverse maatregelen aan, maar die lijken totnogtoe niets te hebben opgeleverd.

Doden bij protest over piramidespel

Khartoum, 3 mei. In Al-Fasher in de Soedanese regio Darfur zijn gisteren vier doden gevallen toen de veiligheidsdiensten het vuur openden op ongeveer duizend slachtoffers van een piramidespel. Dat hebben getuigen en bronnen van hulporganisaties verklaard. In Al-Fasher is de atmosfeer gespannen sinds enkele duizenden kleine investeerders enkele weken geleden merkten in totaal miljoenen dollars te hebben verloren in een ‘Ponzifraude’, waarin het geld van nieuwe inleggers wordt gebruikt om eerdere deelnemers te betalen. (AFP, Reuters)

Protesten VS tegen immigrantenwet

Chicago, 3 mei. Tienduizenden mensen hebben zaterdag in de Verenigde Staten, van Los Angeles tot Washington, geprotesteerd tegen een nieuwe, omstreden immigrantenwet in de staat Arizona. De geratificeerde wet, die nog niet van kracht is, stelt een illegaal verblijf in Arizona strafbaar en geeft politieagenten de bevoegdheid ‘verdachte’ passanten te vragen naar hun verblijfsstatus. Critici noemen de wet, die juridisch wordt aangevochten, ongrondwettelijk en vrezen discriminatie van met name hispanics. (AP)

Rebellen doden 4 Turkse militairen

Ankara, 3 mei. Bij de zwaarste aanval door Koerdische separatistische rebellen in maanden zijn vrijdagnacht vier Turkse militairen gedood, zo hebben de Turkse autoriteiten zaterdag bekendgemaakt. De rebellen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) beschoten een militaire post in de oostelijke provincie Tunceli met raketwerpers en automatische wapens. De oorlog tussen de PKK en de Turkse regering heeft sinds 1983 tienduizenden mensen het leven gekost. (AP)

Cuba laat Dames in Wit protesteren

Havana, 3 mei. De zondagse stille tocht van de Cubaanse protestgroep Dames in Wit is gisteren zonder problemen verlopen, na een beroep van de Katholieke Kerk op de overheid om niet in te grijpen. De afgelopen twee weken werden de vrouwen belaagd door regeringsgezinde demonstranten. Het gaat om vrouwen, moeders en andere familieleden van dissidenten die in december 2003 zijn opgepakt. Het is voor zover bekend het enige publieke protest dat president Castro gedoogt. (Reuters)

Relatief rustige ‘1 mei’ in Berlijn

Door onze correspondent

Berlijn, 3 mei. De rituele rellen in Berlijn ter gelegenheid van 1 mei, Dag van de Arbeid, zijn minder hevig uitgevallen dan vorig jaar. In de wijk Kreuzberg werd bij vlagen zwaar gevochten tussen linkse ‘autonomen’ en de politie. Enkele tientallen betogers en politieagenten raakten lichtgewond. Vorig jaar vielen op 1 mei bij gevechten tussen de politie en rebellerende jongeren aan beide kanten veel meer gewonden, en was het geweld extremer.

Polanski noemt rechtszaak leugen

Zürich, 3 mei. Roman Polanski, de Pools-Franse filmregisseur die in de Verenigde Staten wordt verdacht van verkrachting van een 13-jarig meisje, heeft gisteren gezegd dat de zaak tegen hem is gebaseerd op een leugen. Hij deed dat in een artikel in het Franse tijdschrift La Règle du Jeu. Volgens Polanski zijn er 33 jaar geleden, toen de zaak speelde, afspraken gemaakt met een rechter dat in ruil voor een gedeeltelijke schuldbekentenis afgezien zou worden van verdere vervolging. (AP)