Kort nieuws Binnenland

Stadsdelen A’dam nu officieel van veertien naar zeven

Amsterdam, 3 mei. Amsterdam doet het voortaan met veel minder stadsdelen. Voorheen had de hoofdstad nog veertien deelgemeenten. Door een groot aantal daarvan samen te voegen, zijn het er nu nog maar zeven. De nieuwe stadsdelen werden vandaag officieel geïnstalleerd. De hoofdstad voerde de stadsdelen sinds het begin van de jaren tachtig geleidelijk in om de politiek dichter bij de burger te brengen. Volgens critici hebben ze echter vooral tot veel bureaucratie geleid. Vorig jaar besloot de gemeente het aantal stadsdelen te halveren. Die operatie moet leiden tot minder bureaucratie en een snellere besluitvorming. Slechts drie van de oude stadsdelen blijven bestaan: Amsterdam-Centrum, -Zuidoost en -Noord. De rest is opgegaan in grotere deelgemeenten. Zo vormen Osdorp, Slotervaart en Geuzenveld-Slotermeer nu samen Nieuw-West. (ANP)

Boer in Zweden mishandeld

Sjöbo, 3 mei. Een 43-jarige Nederlandse melkveehouder is de afgelopen week in zijn Zweedse woonplaats Sjöbo mishandeld door vijf gemaskerde mannen. Zijn 41-jarige echtgenote is telefonisch bedreigd. Zweedse media bevestigen de mishandeling waar Radio Nederland Wereldomroep (RNW) zaterdag over berichtte. De vrouw was enkele dagen vóór het incident als eerste buitenlandse benoemd in het bestuur van de plaatselijke zuivelcoöperatie. De vrouw heeft haar functie na de incidenten neergelegd. Volgens de Zweedse politie zouden de incidenten een „xenofoob karakter” hebben. Het echtpaar is vier jaar geleden naar Zweden geëmigreerd. (ANP)

Utrecht verbiedt straatmuzikanten

Utrecht, 3 mei. De gemeente Utrecht heeft een verbod ingesteld op straatmuzikanten. Maximaal tien muzikanten kunnen elk kwartaal een ontheffing krijgen om toch te spelen op straat. Alle anderen wordt spelen verboden, meldde de gemeente Utrecht vandaag. „We kregen steeds vaker klachten over muzikanten die amper spelen, maar wel geld vragen. Dat lijkt meer op georganiseerd bedelen”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Voorheen mocht iedereen muziek maken, maar moesten de muzikanten wel elke vijftien minuten van locatie wisselen. (ANP)

Bom WO II bij Bunnik geruimd

Bunnik, 3 mei. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft bij Bunnik zonder problemen een bom uit de Tweede Wereldoorlog weggehaald. Dat meldde een politiewoordvoerder gisteren. Inmiddels is de rijksweg A12 weer volledig geopend, zo ook het spoortraject tussen Utrecht en Ede-Wageningen. Dat moest voor ongeveer een uur dicht om ongelukken te voorkomen. De Engelse duizendponder werd door een particulier met een metaaldetector gevonden. Het projectiel is vermoedelijk afgeworpen tijdens een luchtaanval op de spoorlijn op 16 januari 1945. (ANP)