'Kim Jong-il is voor topontmoeting naar China'

Zuidkoreaanse inlichtingendiensten en Chinese grenswachten zeggen dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il op het ogenblik per gepantserde trein onderweg is naar de Chinese havenstad Dalian voor een ontmoeting met de Chinese president Hu Jintao. Officiële bevestiging van Noord-Koreaanse en Chinese zijde bleef vandaag uit, maar de Chinese media in de grensstad Dandong melden dat de trein van de Noord-Koreaanse leider voor zonsopgang de grens was gepasseerd.

De Noord-Koreaanse dictator, die voor het laatst in 2006 bondgenoot en beschermheer China bezocht, heeft opnieuw financiële steun nodig, omdat de Noord-Koreaanse economie door internationale sancties en mislukte pogingen het geldstelsel te hervormen nog verder is gekrompen. Het bezoek, formeel in het kader van het 60-jarig bestaan van de Volksrepubliek China, vindt plaats op een moment dat de Chinese leiders zich weer grote zorgen maken over de stabiliteit op het Koreaanse schiereiland.

Voorafgaand aan de openingsceremonie van de Wereldexpo in Shanghai ontving Hu langdurig de Noord-Koreaan Kim Jong-nam, de nummer twee in de Noord-Koreaanse hiërarchie, en de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak. Voornaamste onderwerp was de explosie die eind maart het Zuid-Koreaan marineschip Cheonan tot zinken bracht waarbij 46 opvarenden werden gedood. President Hu, en dat was voor het eerst, zei het incident diep te betreuren. Of China en ook Rusland bereid zijn mee te werken aan VN-sancties als verder onderzoek uitwijst dat Pyongyang achter de aanval op de Cheonan zit, moet nog blijken. De twee landen spreken daar binnenkort over tijdens het bezoek van Hu Jintao aan Moskou.

China probeert al geruime tijd de internationale onderhandelingen over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea op gang te brengen.