Internationaal kort

Amerika, Canada en Australië vrezen aanslagen India

NEW DELHI. De Verenigde Staten, Australië en Canada hebben zaterdag gewaarschuwd dat terreurgroepen van plan zijn op korte termijn aanslagen te plegen in New Delhi, de hoofdstad van India. De landen waarschuwen buitenlanders dat ze alert moeten zijn, omdat eerdere aanslagen dikwijls plaatsvonden op markten in het centrum waar veel buitenlanders komen. De VS waarschuwen burgers goed uit te kijken naar verdachte paketjes. Het bericht van de Amerikaanse ambassade, dat repte van „op handen zijnde aanslagen” is beduidend urgenter dan een advies van vorige maand, dat sprak van signalen die wijzen op aanslagen. (AP)

Zeker vier doden bij rellen in Darfur

KHARTOUM. Bij gewelddadige confrontaties tussen Soedanese veiligheidsdiensten en demonstranten zijn gisteren in de westelijke regio Darfur zeker vier mensen om het leven gekomen. Ongeveer duizend demonstranten zouden hebben geprotesteerd omdat ze veel geld waren verloren door een illegaal investeringsysteem. Dat zeggen medewerkers van de Verenigde Naties. Zij hoorden schoten uit automatische wapens in het centrum van El Fasher, in het noorden van Darfur. Volgens ooggetuigen werd er ook door demonstranten geschoten. Het is onduidelijk of er ook veiligheidsbeambten onder de doden zijn. (Reuters)

Veroordelingen om muiten Bangladesh

DHAKA. Een speciaal hof in Bangladesh heeft gisteren negen grenswachters veroordeeld voor wijdverbreide muiterij waarbij vorig jaar 74 mensen, vooral legerofficieren, om het leven zijn gekomen. De manschappen zeiden dat zij zwaar werden onderbetaald en te kampen hadden met slechte arbeidsomstandigheden. De muiterij begon in februari 2009 in de hoofdstad Dhaka en verspreidde zich over het hele land. De hoogste straf die gisteren werd opgelegd was zeven jaar gevangenisstraf. Acht anderen werden veroordeeld tot straffen van twee tot zes jaar cel. In totaal zijn er zo’n tweeduizend verdachten. (AP)

Zeker 22 doden door luchtaanval Pakistan

Kalaya. Ten minste 22 Talibaanstrijders zijn omgekomen door een luchtaanval van het Pakistaanse leger in het district Orakzai, in het noordwesten van Pakistan. Dat heeft een regeringsfunctionaris gisteren gezegd. De militanten in het grensgebied met Afghanistan zouden werken aan een plan om de Pakistaanse president Zardari af te zetten. Duizenden burgers zijn Orakzai, waar het leger sinds eind vorig jaar bezig is met een offensief tegen militante groeperingen als de Talibaan en Al-Qaeda, ontvlucht. (AP, Reuters)

Bolivia nationaliseert elektriciteitsbedrijven

La Paz. De Boliviaanse president Evo Morales heeft zaterdag bekendgemaakt dat hij vier private elektriciteitsbedrijven heeft genationaliseerd. In een verklaring zei Morales dat de overheid nu 80 procent van de elektriciteit van het Zuid-Amerikaanse land in handen heeft. Morales herhaalde wat zijn regering eerder al eens tot doel verhief: het uiteindelijk nationaliseren van alle elektriciteitsbedrijven. Volgens de vakbondleider Viscarra trokken meer dan honderd agenten vanochtend de kantoren van elektriciteitsbedrijven in Cochabamba binnen. Morales heeft in 2006 de grondstofindustrie en in 2008 een telefoonbedrijf genationaliseerd. Beide aankondigingen van deze nationalisaties kwamen destijds ook op 1 mei, de Dag van de Arbeid. (AP, Reuters)

Thaise regering dreigt weer met ontruiming

Bangkok. De Thaise regering is van plan een gebied van Bangkok te ontruimen dat wordt verdedigd door duizenden anti-regeringsdemonstranten. Dat heeft premier Vejjajiva gisteren gezegd. Hij wil een einde maken aan een crisis die de Thaise hoofdstad al weken verlamt. In een spoedbijeenkomst van het kabinet is gisteren besloten de politie meer middelen te verschaffen om de demonstranten in bedwang te houden. Tegelijk zegt Vejjajiva dat hij „een duidelijk signaal” wil afgeven dat hij demonstranten genoeg tijd geeft om het bezette gebied te verlaten. (AP)

Obama grapt over zijn slechte peilingen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Op het jaarlijkse diner voor Amerikaanse politieke journalisten heeft president Obama de draak gestoken met Republikeinen, de kritiek van ‘birthers’ en met zijn dalende populariteit. Het diner van de White House Correspondents Association is een jaarlijkse bijeenkomst waarbij geld wordt opgehaald voor goede doelen. Traditioneel houdt ook de Amerikaanse president een wat lossere toespraak. Obama grapte over de peilingen: „Het is me een jaar geweest sinds de vorige keer dat ik hier sprak. Veel ups, veel downs, behalve de peilingen over mijn populariteit, die zijn alleen maar naar beneden gegaan.” Over zijn vrouw, en de kritiek van birthers die weerspreken dat Obama in de VS is geboren en zijn geboortecertificaat willen zien, zei hij: „In het leven zijn er maar weinig dingen die moeilijker te vinden zijn dan liefde. Nu ja, liefde en een geboortecertificaat.” Na Obama sprak de komiek Jay Leno.

Bekijk de speeches van Obama en Leno op nrcnext.nl/links

China stelt commissie beveiliging scholen in

Peking. De regering van China heeft een speciale commissie ingesteld om de veiligheid op scholen te vergroten. Dat hebben de staatsmedia zaterdag gemeld. De aanleiding is de reeks aanvallen op schoolkinderen. Vrijdag was er voor de derde keer in korte tijd zo’n incident. Vijf kinderen en een leraar raakten gewond, toen een boer met een ijzeren hamer zich in het oosten van het land op leerlingen van een kleuterschool stortte. In totaal kostten steekincidenten op scholen vorige week aan acht kinderen het leven en raakten vijftig mensen gewond. Donderdag stak een 46-jarige man 29 kinderen, twee docenten en een beveiliger neer op een school in Taixing. Hij zei „wraak te willen nemen op de samenleving”. Woensdag viel een man in de stad Leizhou zestien kinderen en een leraar aan met een mes. De plaatsvervangend minister van Onderwijs zei dat het „lastig” is om de 270 miljoen Chinese scholieren goed te beveiligen. (AFP)