Indirect overleg Israël en Palestijnen alsnog van start

Indirect vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit zal waarschijnlijk nog deze week van start gaan. De Arabische Liga sprak zaterdag haar steun uit voor nieuwe onderhandelingen onder Amerikaanse auspiciën over een twee-statenoplossing en gaf daarmee de Palestijnse zijde het groene licht. Maar de Arabieren voegden daar meteen aan toe te twijfelen aan de vredeswil van Israël. De Palestijnse organisatie Hamas wijst elke vorm van overleg af.

Het vredesproces, dat overigens de laatste jaren niets heeft opgeleverd, ligt stil sinds eind 2008. Indirecte onderhandelingen zouden al in maart beginnen. Maar dat plan werd doorkruist door de Israëlische bekendmaking van een plan voor de bouw van 1.600 wooneenheden in bezet Oost-Jeruzalem tijdens een bezoek van de Amerikaanse vice-president Joe Biden. De bekendmaking leidde tot een crisis tussen de Verenigde Staten en Israël en tot het afzeggen van de onderhandelingen door de Palestijnen.

In een vraaggesprek met de Palestijnse krant Al-Ayyam zei de Palestijnse president Mahmoud Abbas dat de Amerikaanse president Barack Obama hem had verzekerd dat hij „van geen partij provocerende maatregelen zal toelaten”. Daarmee verwees hij kennelijk naar Israëlische bouw in Arabisch Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen beschouwen als de hoofdstad van hun toekomstige staat.

Een functionaris van de Arabische Liga zei dat Washington had gegarandeerd dat geen begin zal worden gemaakt met de bouw van de 1.600 appartementen. Vorige week zeiden ambtenaren in Jeruzalem dat premier Benjamin Netanyahu inofficieel alle bouw in Oost-Jeruzalem had bevroren als gebaar naar de Amerikaanse regering. De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, ontkende dat echter met klem. In november kondigde de Israëlische regering een beperkte bouwstop af voor een periode van tien maanden op de Westelijke Jordaanoever met uitzondering van Oost-Jeruzalem.

De Israëlische website Ynet meldde vanochtend dat Israël de onderhandelingen woensdag begint met een ontmoeting met de speciale Amerikaanse gezant voor het vredesproces, George Mitchell. Netanyahu zou persoonlijk de Israëlische delegatie leiden. Hij zou van plan zijn allereerst veiligheidsregelingen en watervoorraden in de Westelijke Jordaanoever aan de orde te stellen.

De Palestijnen zouden er de voorkeur aan geven allereerst over de toekomstige grenzen te praten. Washington heeft geëist dat tijdens het indirecte overleg, dat maximaal vier maanden zal duren, alle hoofdpunten van een vredesregeling aan de orde komen, waaronder Jeruzalem, Israëlische nederzettingen en Palestijnse vluchtelingen. (AFP, AP, Reuters)