In Somalië heerst grote chaos

Somalische rebellen zeggen dat ze een einde willen maken aan de piraterij langs de kust.

Maar volgens de piraten willen rebellen een aandeel in bloeiende handel in schepen.

Inwoners van de Somalische hoofdstad Mogadishu dragen gewonden weg bij een moskee. Foto Reuters ATTENTION EDITORS - VISUALS COVERAGE OF SCENES OF DEATH AND INJURY. Mogadishu residents assist the wounded after two explosions at a mosque in the Somali capital, May 1, 2010. The explosions killed at least 30 people on Saturday and wounded scores, witnesses said. It was the second attack this week on a mosque in Bakara Market, an area of Mogadishu dominated by members of the country's two main insurgent groups, Hizbul Islam and al Qaeda-linked al Shabaab. REUTERS/Feisal Omar (SOMALIA - Tags: CIVIL UNREST RELIGION IMAGES OF THE DAY) TEMPLATE OUT
Inwoners van de Somalische hoofdstad Mogadishu dragen gewonden weg bij een moskee. Foto Reuters ATTENTION EDITORS - VISUALS COVERAGE OF SCENES OF DEATH AND INJURY. Mogadishu residents assist the wounded after two explosions at a mosque in the Somali capital, May 1, 2010. The explosions killed at least 30 people on Saturday and wounded scores, witnesses said. It was the second attack this week on a mosque in Bakara Market, an area of Mogadishu dominated by members of the country's two main insurgent groups, Hizbul Islam and al Qaeda-linked al Shabaab. REUTERS/Feisal Omar (SOMALIA - Tags: CIVIL UNREST RELIGION IMAGES OF THE DAY) TEMPLATE OUT REUTERS

Somalische islamitisch-fundamentalistische militiestrijders hebben gisteren het belangrijke havenstadje Haradheere, van waaruit zeepiraten operen, ingenomen. Volgens de militiestrijders willen zij een einde maken aan de piraterij, volgens de piraten willen ze aandeel in bloeiende handel in schepen.

De handel in gekaapte schepen levert jaarlijks meer dan honderd miljoen dollar op. De gemiddelde vraagprijs voor een gekaapt schip ligt tussen de twee en drie miljoen dollar. Volgens het Internationale Maritieme Bureau voerden Somalische piraten vorig jaar 217 aanvallen uit. Meer dan driehonderd gijzelaars zijn nog in handen van de piraten. Bij de inname van Haradheere lagen er drie gekaapte schepen voor de kust.

Er zijn nooit harde bewijzen gevonden voor banden tussen piraten en fundamentalisten. De profiteurs van de piraterij zijn vooral Somalische zakenlui met hun handlangers in Kenia, het Midden Oosten en zelfs vermoedelijk in Europa. De fundamentalistische milities van Al Shabaab en Hizbul Islam krijgen geld van rechtse sympathisanten in het Midden Oosten en ze hebben aanhang onder Somalische jongeren in Europa en Amerika.

De fundamentalisten hebben al eerder geprobeerd de piratennesten langs de lange Somalische kust uit te roeien. Gedurende de korte periode dat zij aan de macht waren, in 2006, bestreden ze de piraterij.

Hun eerste reden is vermoedelijk niet zozeer de piraterij zelf als wel de decadente levensstijl die de piraten en hun families er op na gingen houden. Voor de puriteinse religieuze strijders is de drank, de auto’s, de tv’s en zelfs sinds kort de hoeren in de piratennesten een doorn in het oog. De piraten van Haradheere gingen er gisteren in een stoet van luxe auto’s vandoor. Velen weken met hun dure spullen uit naar een andere piratennest bij het stadje Hobyo. In de door de milities gecontroleerde gebieden mag geen televisie worden gekeken en er mag niet worden gedanst.

Maar het blijft onzeker of de militiestrijders een morele kruistocht zijn begonnen of dat ze een aandeel in de lucratieve business willen. Een woordvoerder van Hizbul Islam ontkende gisteren een aandeel in de piraterij te willen. Maar een piraat zei: „De milities kwamen onze stad binnen, ze willen ons eruit gooien en vervangen door hun eigen piraten. Sommige van hun handlangers kwamen twee dagen geleden ons vragen om voor hen te werken. Toen we weigerden veroverden ze de stad.”

Wanneer de fundamentalisten er in zouden slagen een einde aan de piraterij te maken, zou hen dan internationaal aanzien kunnen opleveren. De zwakke Somalische regering heeft nooit iets aan de zeeroverij kunnen doen. De voor de kust dobberende Westerse vloten zouden zo een handje worden geholpen door de fundamentalistische milities, hoewel de Westerse landen de Somalische regering steunt die de milities wil verslaan. Westerse landen financieren en trainen Somalische regeringssoldaten voor een verwacht groot offensief tegen Al Shabaab en Hizbul Islam.

Beide milities controleren grote delen van Zuid Somalië en de Mogadishu. Hun aanwezigheid in de hoofdstad wordt sinds een week bedreigd door twee bijzondere bomaanslagen. Hoewel de milities experts zijn in bomaanslagen, worden zij daar nu zelf slachtoffer van. Bij een moskee waar hun leiders regelmatig komen bidden en waar ze beleidsdirectieven uitvaardigen ontplofte zaterdag een bom. Bijna veertig bidders kwamen daarbij om het leven. Wie verantwoordelijk is voor de aanslag is onbekend.