Iedereen gunt Twente het kampioenschap

FC Twente is voor het eerst landskampioen voetbal. De burgemeester van Enschede krijgt veel sms’jes met felicitaties. „Maar nog niet één uit Amsterdam.”

„De opgekropte trots is uitgebarsten”, zegt theoloog, communicatiewetenschapper en streekkenner Anne van der Meiden. „Over het algemeen zijn Tukkers niet van die uitbundige mensen.” Deze dagen wel.

Voor het eerst in het 45-jarig bestaan als profclub werd FC Twente gisteren landskampioen voetbal. Directe concurrent Ajax werd verslagen dankzij een overwinning op NAC in Breda.

De vreugde in Twente golfde over het hele land. Duizenden Twentenaren brachten gisteravond hulde aan de spelers die vanaf Holten in een open bus over de snelweg in de richting van Enschede reden. Een rit van drie kwartier, die nu drie uur duurde. Het publiek stond op de snelweg, of juichte de spelers vanaf viaducten toe. Rond half twaalf pas bereikten de spelers de bierbrouwerij van Grolsch, naamgever van het stadion in Enschede. Van het plan om met een afvaardiging van de spelers mee te feesten in de binnenstad was toen al lang afgezien.

Eerder die middag is er de euforie, de ontlading als duidelijk wordt dat de titel werkelijk is behaald. Paraplu’s, armen en bier gaan de lucht in. Rookbommen en vuurwerk worden afgestoken, hoewel dat verboden is. Rode mist vult de Oude Markt in het stadshart van Enschede.

In de stromende regen staat een uitzinnige menigte. Hossend, elkaar omhelzend, soms in tranen. „Ik ben trots, heel trots, ja. Dit is goed voor het zelfvertrouwen van de Tukkers, en voor de economie van deze regio”, vindt toeschouwer Martin Oldejans uit Enschede. „Ik werk in Arnhem, en daar zijn ze best een beetje jaloers op de prestaties van Twente.”

Het feest verloopt nagenoeg zonder incidenten. Achttien supporters worden aangehouden – niet veel op een menigte van ruim 40.000 feestvierders.

Van der Meiden: „Ze weten hier hoever ze kunnen gaan tegenover de overheid. De politie dwingt nog respect af. Dat heeft misschien ook te maken met – noem het – horigheid, het feit dat mensen in deze regio altijd onder het gezag hebben gestaan van grote grondeigenaren en textielfabrikanten.”

Toeterende auto’s rijden door de straten, supporters zingen uitbundig „kampioenen, kampioenen...” Er wordt gedanst, gefeest, gedronken. Luid klinkt het: „Helemaal niets in Amsterdam.”

De tegenstelling met de Randstad mag dan worden gecultiveerd, de aan Duitsland grenzende regio van Overijssel koestert de eigen identiteit. Veel van de ruim 620.000 inwoners van Twente spreken Twents, een variant van het Nedersaksisch. Eenderde van de bevolking is rooms-katholiek.

Voor één keer blinkt de streek uit in iets waar iedereen goed in wil zijn: voetbal. De „boeren” mogen boeren zijn, ze zijn toevallig wel het beste. Hier toont zich een „collectiviteitsgevoel”, stelt Van der Meiden, dat zich laat verklaren uit de van oudsher geïsoleerde ligging van de streek, te midden van moeilijk begaanbare veengebieden. „De mensen hebben het altijd bij zichzelf moeten zoeken.”

Burgemeester Peter den Oudsten van Enschede, om zijn hals een rood-witte sjaal en gekleed in rood-wit T-shirt met de opdruk ‘Twente landskampioen 2009-2010’, op weg naar het perscentrum na de wedstrijd, neemt felicitaties in ontvangst. Hij krijgt ook veel sms’jes. „Maar nog niet één uit Amsterdam”, constateert hij.

Den Oudsten vindt het „geweldig” dat FC Twente de titel heeft binnengesleept. „Dit is goed voor stad en streek”, reageert hij. De landstitel levert de regio „een enorme exposure” op. Neem alleen al de aandacht op maandag: de pers, regionaal, landelijk en internationaal, doet verslag van de overwinning en het volksfeest.

FC Twente is van groot maatschappelijk belang, vindt de burgemeester. De club verzorgt projecten zoals Scoren in de Wijk, met stages en werkervaringsplaatsen voor jongeren bij de club zelf, en voetbalcursussen voor de jeugd. „Ze krijgen meer allochtonen op de les dan de gemeenten”, zegt Van der Meiden schertsend.

Dat de landstitel bijdraagt aan het zelfvertrouwen van de Twentenaren, die bekendstaan om hun bescheiden volksaard, wuift Den Oudsten weg. „Die Twentenaar staat heus stevig in zijn schoenen.” Hij vindt wel dat het feest dat Enschede nu viert, getuigt van „een ongelooflijke saamhorigheid in de regio. Het is fantastisch dat FC Twente het seizoen zo kan afsluiten. Dit is ongekend. Dit zal Twente nog lang heugen. Heel Twente en de Achterhoek leven mee”, volgens Den Oudsten.

„Iedereen gunt het Twente”, is de indruk van de eveneens in het perscentrum aanwezige korpschef Martin Sitalsing.

Intussen feest Enschede nog even door. De stad maakt zich op voor de huldiging van FC Twente. Rond half zeven vanavond verschijnen de spelers bij het stadion. Er worden ruim 50.000 supporters verwacht.

„We kunnen er nog geen genoeg van krijgen”, zegt Gerwin Brouwer van de supportersvereniging FC Twente (Vriendenkring), die zich rond het middaguur al meldt om zich ‘in te drinken’. „Dit maak je tenslotte als supporter van FC Twente niet zo snel mee, één keer in de 45 jaar. Echt grandioos. Gisteren was het allemaal nog wat onwerkelijk, nu begint het echt door te dringen.”

Wedstrijdverslag: pagina 11

    • Annette Toonen