Opinie

    • Paul Luttikhuis

Hoe Colorado langzaam groen wordt

Uitstoot broeikasgassen per sector in Colorado en de VS (in 2000)Uitstoot broeikasgassen per sector in Colorado en de VS (in 2000)

Morey Wolfson werkt voor het Energie Bureau van de gouverneur van Colorado. In zijn kantoor in Denver somt hij trots de successen op van het energiebeleid van zijn baas, Bill Ritter. Al met al het resultaat van een fraai staaltje van politieke manipulatie van onderop – ook dat is Amerika zegt Wolfson, met een verwijzing naar de moeizame voortgang van de klimaatwetging in de Senaat.

Het begon allemaal met een afgedwongen referendum in 2004. Milieuorganisaties verzamelden voldoende handtekeningen voor zo’n volksraadpleging, waarin politici werden opgeroepen meer aandacht te besteden aan duurzame energie. We hadden maar een half miljoen dollar voor onze campagne, de kolenindustrie 5 miljoen, en toch hebben we gewonnen, vertelt Wolfson gepassioneerd, en dat in een traditioneel Republikeinse staat.

De Democraat Ritter, die nooit veel belangstelling had voor ‘groene’ politiek, rook zijn kansen. En hij begon zijn campagne voor het gouverneurschap bij een windmolenpark. Inmiddels heeft Colorado een van de strengste klimaatwetten van het land: 30 procent van alle energie moet in 2020 komen van ‘renewables’. Lees hier wat er verder op dit gebied in Colorado allemaal gebeurt.

Wolfson oordeelt opvallend hard over de Senaat. De hele gang van zaken daar, met politici die afhankelijk zijn van geldschieters en hun oren laten hangen naar de grootste betalers en die ineens besluiten dat steun van zestig van de honderd Senatoren nodig is om een wet aan te nemen, is volgens hem ‘a distortion and corruption on the democracy’ – misvorming van de democratie.

Later nog meer over Amerika en het gecompliceerde energie- en klimaatbeleid daar. Nu even bijkomen van een interessante reis.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis