Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

Feest in Enschede voor de hele regio

FC Twente is voor het eerst in zijn bestaan kampioen.

In Enschede verzamelen zich 40.000 feestvierders, ongeregeldheden blijven uit.

FC Twente-supporters op de Oude Markt in Enschede, gistermiddag. Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland,Enschede, 02-05-2010. Evelyne Jacq. FC Twente supporters op de Oude markt volgen op grote beeldschermen de wedstrijd Nac - FC Twente die in Breda wordt gespeeld en vieren het landskampioenschap.
FC Twente-supporters op de Oude Markt in Enschede, gistermiddag. Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland,Enschede, 02-05-2010. Evelyne Jacq. FC Twente supporters op de Oude markt volgen op grote beeldschermen de wedstrijd Nac - FC Twente die in Breda wordt gespeeld en vieren het landskampioenschap.

Paraplu’s, armen en bier gaan de lucht in. Rookbommen en vuurwerk worden afgestoken, hoewel verboden. Een dichte, rode mist vult de Oude Markt in het stadshart van Enschede. Het grote beeldscherm waarop zojuist werd getoond hoe FC Twente-speler Miroslav Stoch in de tweede helft het tweede, verlossende doelpunt scoorde tegen NAC, is niet meer te zien.

FC Twente is landskampioen, voor het eerst. Het kan nu écht niet meer misgaan. Hier staat, in de stromende regen, een uitzinnige menigte. „Ik ben trots, heel trots, ja. Dit is goed voor het zelfvertrouwen van de Tukkers, en voor de economie van deze regio”, vindt toeschouwer Martin Oldejans uit Enschede. Hij kijkt samen met zijn twee dochtertjes van een afstandje toe hoe het feest wordt gevierd. „Ik werk in Arnhem, en daar zijn ze best een beetje jaloers op de prestaties van Twente.”

Burgemeester Peter den Oudsten van Enschede, om zijn hals een rood-witte sjaal boven een rood-wit T-shirt met de opdruk Twente landskampioen 2009-2010, neemt op zijn gang naar het perscentrum felicitaties in ontvangst. Hij krijgt ook veel sms’jes. „Maar nog niet één uit Amsterdam”, constateert hij.

Den Oudsten vindt het „geweldig” dat FC Twente de titel heeft binnengesleept. „Dit is goed voor stad en streek”, reageert hij. De landstitel levert de regio „een enorme exposure” op. Neem alleen vandaag al: de pers, regionaal, landelijk en internationaal, doet verslag van de overwinning en het volksfeest.

Dat de titel bijdraagt aan het zelfvertrouwen van de Twentenaar, die bekend staat om zijn bescheiden volksaard, wuift Den Oudsten weg. „Die Twentenaar staat heus stevig in zijn schoenen.” Hij vindt wel dat het feest dat Enschede nu viert, getuigt van „een ongelooflijke saamhorigheid in de regio.Heel Twente en de Achterhoek leven mee”, volgens Den Oudsten. „Iedereen gunt het Twente”, is de indruk van de eveneens in het perscentrum aanwezige korpschef Martin Sitalsing.

FC Twente heeft zich „genesteld” in de nationale voetbaltop, stelt de burgemeester. „Dat betekent dat we in Enschede vaker internationale clubs zullen ontvangen. Wij zijn al bezig kennis daarover binnen te halen uit steden als Eindhoven en Amsterdam. Je moet het zo organiseren dat het niet blauw ziet van de politie, maar dat ze er wel zijn als er iets gebeurt. Je moet tijdig in kaart brengen wie de orde verstoren.”

Het politiekorps heeft driehonderd mensen ingezet, niet alleen van het eigen korps, maar ook van korpsen uit Friesland en Utrecht. Er staan ME-busjes klaar en politie te paard. Er vliegt een helikopter boven het centrum van de stad. Er zijn extra mobiele toezichtcamera's geplaatst.

Rond half zes zijn er nog maar twee arrestaties verricht. In de eerste helft probeert een man door de afzetting rond de hermetisch afgesloten Oude Markt te komen, maar agenten houden hem tegen. „Die mag in een ME-busje het einde van de wedstrijd afwachten, en hij zal er straks ook nog wel gezelschap krijgen van een paar vriendjes”, oppert Berdy Wessels uit Enschede, die het zag gebeuren. Zij is gaandeweg het voetbalseizoen een „steeds grotere fan” geworden van FC Twente. „Het leeft echt enorm.” Bij haar in de buurt staan de vriendinnen Floor Hütte en Marije Olijve: „Wij horen hier eigenlijk niet te zijn, wij komen uit Almelo...” Ze lachen. „Maar wij hadden wel zin in een feestje.”

Al voor het begin van de wedstrijd mag niemand de Oude Markt meer op. Het plein is vol. Supporters kunnen uitwijken naar andere grote pleinen. Ook daar zijn grote beeldschermen geplaatst, ook daar is het druk. In het stadion van FC Twente is de wedstrijd eveneens te volgen.

De politie schat tegen het einde van de wedstrijd het aantal bezoekers in de stad op ruim 40.000. Toeterende auto’s gaan door de straten, supporters zingen „Kampioenen, kampioenen...” Er wordt gedanst, gefeest, gedronken. Luid klinkt het: „Helemaal niets in Amsterdam!”

Lees een verslag van de wedstrijd op pagina 10 en 11