Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

FC Twente kampioen

Vijfenveertig jaar na zijn ontstaan is FC Twente voor de eerste keer kampioen van Nederland geworden. Nationale voetbalsuccessen worden dit seizoen niet in het westen of Eindhoven gevierd, maar in het oosten. Want ook De Graafschap behaalde de titel, in de eerste divisie.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is niet een van de drie ‘traditionele topclubs’, Ajax, Feyenoord en PSV, de beste gebleken. Dat is uitzonderlijk en nog wel zo aardig voor wie van afwisseling en spanning in de voetbalcompetitie houdt.

In de jaargang 2009-2010 veroverde AZ uit Alkmaar de kampioensschaal. De vergelijking met FC Twente dringt zich op, en dan is de vaststelling dat de verschillen groter zijn dan de overeenkomsten.

AZ leverde vorig jaar een mooie sportieve prestatie, met dank aan staf en spelers, maar vooral aan toenmalig DSB-bankier Dirk Scheringa, de mecenas van de club. Toen die eenmaal van zijn voetstuk was gevallen, wachtte AZ onzekere tijden en die zijn nog niet voorbij. Juist vandaag werd bekend dat de curatoren nog geruime tijd nodig hebben voordat ze het faillissement van DSB hebben afgewikkeld.

Het lot van FC Twente is niet aan het handelen of falen van één weldoener verbonden. De club heeft een stevige structuur, die er overigens pas kwam nadat het eerst grondig mis was gegaan. Nog maar zeven jaar geleden werd de Stichting FC Twente ’65 failliet verklaard. Het bankroet kon slechts worden opgeheven dankzij een akkoord met de Belastingdienst.

In de periode van wederopbouw die volgde vanaf 2003, vooral onder leiding van Joop Munsterman, de topman van uitgeefconcern Wegener, werd de basis voor het succes van nu gelegd, met een plan dat FC Twente in de steigers heette. Belangrijk was de uitbreiding van de Grolsch Veste, het stadion dat de club in 1998 betrok nadat Het Diekman onder de slopershamer verdween.

FC Twente, dat werkt met een veel lager budget dan de ‘grote drie’, heeft een scoutingorganisatie die een scherp oog heeft voor talent en een voetbalacademie. De titel is dus niet alleen het resultaat van een uitgebalanceerd elftal op het veld, maar ook van een zorgvuldig opgebouwde organisatie.

En hoewel voetbal de hoofdzaak is, ontplooit FC Twente ook maatschappelijke activiteiten, waarmee de club zijn regionale betekenis benadrukt. FC Twente is een van de vijf clubs die de pioniers waren van het project ‘Scoren in de wijk’, dat in samenwerking met overheden en woningcorporaties tot stand is gekomen en nadien her en der in het land is gekopieerd. Het betreft sociaal-maatschappelijke en zeer uiteenlopende activiteiten op terreinen als onderwijs en gezondheidszorg. Bijvoorbeeld in oude wijken die in de buurt liggen, een kwestie van goed noaberschap zoals ze dat in Twente noemen.

Zulke initiatieven zijn uiteraard geen garantie voor voortgezette sportieve successen, maar ze dragen er wel aan bij dat de club blijvend een plek in de harten van de Twentenaren inneemt: de achterban die onmisbaar is.