FC Groningen treft FC Utrecht in play-offs

FC Groningen heeft het afscheid van trainer Ron Jans nog even uitgesteld. De club plaatste zich gisteren tijdens de laatste speelronde in de eredivisie voor de play-offs voor deelname aan de Europa League. FC Groningen versloeg voor eigen publiek Sparta Rotterdam met 3-1 en eindigde zo als achtste.

Het elftal van Jans, die na dit seizoen naar sc Heerenveen vertrekt, neemt het daardoor in de eerste ronde op tegen FC Utrecht. De eerste wedstrijd, in Groningen, is donderdag. Drie dagen later vindt de return plaats.

Roda JC en Heracles Almelo zijn de andere clubs die meedoen aan de play-offs voor de Europa League. De winnaars van beide duels treffen elkaar in twee duels met als inzet het laatste ticket voor kwalificatieronde twee van het toernooi om de Europa League.

Ook AZ moet genoegen nemen met plaatsing voor kwalificatieronde twee van de Europa League, waarvan de duels worden gespeeld op 29 juli en 5 augustus. Door het gelijkspel tegen PSV (1-1) en de winst van Feyenoord op Heerenveen (6-2), zakte de onttroonde landskampioen van plaats vier naar vijf en moet daardoor een Europese kwalificatieronde meer spelen dan de Rotterdammers die ‘Europees’ in actie komen op 19 en 26 augustus.

Tegen Heerenveen scoorde Roy Makaay drie keer voor Feyenoord in de met ruim 43.000 toeschouwers goed gevulde Kuip. De spits maakt in zijn laatste seizoen als profvoetballer nog kans op een prijs. Donderdag komt hij voor eigen publiek in actie voor de return om de KNVB-beker tegen Ajax. De Amsterdammers wonnen vorige week zondag het eerste duel in de Arena met 2-0.

Sparta eindigde gisteren door het verlies van Willem II bij Roda JC als zestiende in de eredivisie. Het elftal van trainer Aad de Mos treft in de play-offs (6 en 9 mei) Helmond Sport. Willem II, de nummer zeventien van de hoogste klasse in het betaald voetbal, neemt het op tegen FC Eindhoven.

De andere duels in de play-offs om promotie/degradatie zijn Go Ahead Eagles-Cambuur en FC Zwolle-Excelsior. (ANP)