Familielid directeur getuigt over ramp Fireworks

Politie Twente bestudeert een getuigenverklaring die mogelijk nieuw licht werpt op de vuurwerkramp van 13 mei 2000 in Enschede. De op schrift gestelde verklaring werd zaterdag aan de politie overhandigd door een verslaggever van RTV Oost. De oorzaak van de brand bij vuurwerkopslag SE Fireworks is nooit achterhaald.

Het zou gaan om een getuigenis van een familielid van een van de directeuren. De brand die de hevige explosies bij de vuurwerkopslag inleidde, zou volgens deze verklaring het gevolg kunnen zijn geweest van een bedrijfsongeval. Er zouden vlak voor het uitbreken van de brand toch mensen op het terrein zijn geweest, ook al is dat door de directeuren en medewerkers altijd ontkend. Mogelijk hebben zij vuurwerk ‘uitgeprobeerd’, waarbij iets is misgegaan. Als de informatie klopt, betekent dit dat meerdere betrokkenen destijds onjuiste verklaringen hebben afgelegd.

Voor het einde van de week beslist de politie Twente of de verklaring aanleiding is voor nieuw onderzoek, aldus een woordvoerder. Het dossier van de ramp is nooit helemaal gesloten geweest, stelt hij. Eerder besloot de politie twee keer geen nader onderzoek te doen na nieuwe informatie.

Oud-rechercheur Jan Paalman, die bij politie Twente onderzoek deed naar de vuurwerkramp, was betrokken bij het opstellen van de verklaring. Volgens hem gaat het om een „zeer serieuze” verklaring, die een doorbraak in het onderzoek zou kunnen betekenen. „De verklaring is consistent en betrouwbaar. De reden waarom deze getuige hier niet eerder mee kwam, is ook plausibel”, aldus Paalman. De oud-rechercheur verloor zijn baan bij politie Twente wegens kritiek die hij en zijn collega Charl de Roy van Zuydewijn hadden op het onderzoek.

Paalman en RTV Oost-verslaggever Rob Vorkink willen in dit stadium geen openheid geven over de verklaring. Ze willen het politieonderzoek niet frustreren.

Bij de vuurwerkramp kwamen 23 mensen om het leven. Bijna duizend mensen raakten gewond en een woonwijk werd verwoest. In 2003 werd André de Vries uit Enschede in hoger beroep vrijgesproken van brandstichting. De directeuren van de opslag, Willie Pater en Rudi Bakker uit Enschede, werden tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens overtreding van milieuvoorschriften, handel in illegaal vuurwerk en brand en ontploffing door schuld, met de dood tot gevolg.

RTV Oost zendt vanaf donderdag een serie reportages uit over de ramp.