Europese titel voor squashsters

De Nederlandse squashsters hebben zaterdag in Aix-en-Provence voor een historische prestatie gezorgd. De ploeg van bondscoach Nicole Beumer veroverde voor het eerst de Europese titel voor landenteams door Frankrijk in de finale met 2-1 te verslaan. De mannen wonnen een bronzen medaille.

De speelsters van Beumer zorgden vooral in de halve finale voor een gedenkwaardige prestatie. Nederland slaagde erin om Engeland voor het eerst in 33 jaar uit de finale te houden. Bij de afgelopen zeven edities van het EK moest Nederland in de finale steeds buigen voor de Britten. Met een overwinning op Frankrijk bekroonden de Nederlandse vrouwen dit unieke resultaat. „We zijn zo ontzettend blij”, zei bondscoach Nicole Beumer na afloop tegen de NOS. „Het waren heel lange wedstrijden. Het was zo spannend. Dit geeft zo’n heftig gevoel.”

Vanessa Atkinson zette het team op het goede spoor door in de eerste wedstrijd met 9-11, 11-7, 11-3 en 11-5 van Camille Serme te winnen. Isabelle Stoehr trok de stand voor Frankrijk gelijk door Annelize Naudé met 9-11, 12-10, 9-11 en 11-8 en 11-8 te verslaan. Hoewel de druk hiermee volledig op Orla Noom kwam te liggen, speelde ze onbevangen tegen Maud Duplomb. Binnen een half uur besliste ze de partij in haar voordeel (11-5, 11-8 en 11-7). Voor Atkinson was het haar tweede Europese titel. Ze werd in 2005 al eens individueel kampioen van Europa. „Ik was erg nerveus voor de wedstrijd. Het was nog erger dan toen ik de finale van het WK speelde”, bekende de wereldkampioene van 2004. „Het publiek was zo luidruchtig, ik moest me er echt voor afsluiten. Ik denk dat de ervaring uiteindelijk de doorslag heeft gegeven.”

Laurens Jan Anjema, Dylan Bennett en Sebastiaan Weenink leidden Nederland in de strijd om het brons langs Wales: 3-0. De titel ging voor de achttiende keer op rij naar Groot-Brittannië, dat in de finale met 4-0 te sterk was voor Frankrijk. (ANP)