Een wonder? Meer dan dat

FC Twente is gisteren voor het eerst in de geschiedenis landskampioen geworden.

De ploeg uit Enschede won in Breda met 2-0 van NAC.

FC Twente-spelers en -coach Steve McClaren (midden) vieren het kampioenschap na het gewonnen duel met NAC in Breda. Foto’s Eric Brinkhorst NAC-FcTwente 2 mei 2010 Wedstrijd om kampioenschap FcTwente trainer Steve McClaren foto eric brinkhorst

Steve McClaren feliciteerde iedereen behalve zichzelf met de eerste landstitel voor FC Twente. Pas na aandringen praatte de trainer over zijn eigen rol in het succes van de volksclub, opgericht in 1965. Nee, hij was niet op zoek geweest naar eerherstel, maar hij had wel zware tijden gekend. „Iedereen heeft teleurstellingen nodig om verder te komen in het leven”, was zijn les na de overwinning op NAC (2-0) in de laatste speelronde. „Dit is mijn beloning en ook die voor mijn gezin.”

Het regende gistermiddag in Breda, net als op die avond in Londen, tweeënhalf jaar geleden. Het Engelse elftal verloor van Kroatië en liep plaatsing mis voor het Europees kampioenschap. McClaren werd als bondscoach schuldig bevonden door de media. Hij was de stommeling die op Wembley lijdzaam van onder zijn paraplu had toegekeken. Zwaar beschadigd verliet hij zijn geboorteland voor een nieuw begin bij FC Twente.

In het Rat Verlegh Stadion zocht McClaren meteen na het laatste fluitsignaal voorzitter Joop Munsterman op. De topman van uitgeverij Wegener had de Engelsman met zijn geestdrift en grootse meerjarenplannen weten te verleiden. Munsterman zag in McClaren niet de falende bondscoach, maar de stoïcijnse voetbalprofessor met een breed netwerk, vooruitstrevende ideeën over sportpsychologie en videoanalyse en de gave spelers niet over de eerstvolgende wedstrijd heen te laten kijken.

„Ik kan het niet geloven”, stamelde Munsterman, die club en stadion vanaf 2004 secuur heeft uitgebouwd. „Ik had dit ondanks onze groei pas over drie jaar voor mogelijk gehouden.” De voorzitter loofde vooral McClaren. „De clubleiding is slechts de infrastructuur. Wij moeten ons als water om het elftal en de trainer sluiten. Iedereen bij de club is ondergeschikt aan het voetbalmanagement.”

Youri Mulder, die FC Twente als speler en assistent-trainer heeft gediend, signaleerde de groei al onder leiding van McClarens voorganger Fred Rutten, nu werkzaam bij PSV. „Aan alles merkte ik dat ze ergens mee bezig waren. Ik hoorde taal als: we gaan spelers selecteren voor het niveau van de Champions League. Dat waren niet alleen kreten, het beleid was er ook naar. Een topsportbeleid waarbij de club stapje voor stapje omhoog ging. Dit succes is zo ongekend, dat ik hoop dat het nu niet te hard gaat. FC Twente hoort nog niet constant bij de top van Nederland.”

De vraag is of FC Twente nog vóór de entree in de Champions League wordt leeggekocht door buitenlandse clubs. Voor dit seizoen moest de scouting van de club uit Enschede al van alle continenten voetballers wegplukken om de tweede plaats van vorig jaar een passend vervolg te kunnen geven. Maar McClaren en zijn assistenten, oud-spelers Kees van Wonderen en Alfred Schreuder, smeedden een elftal dat in tegenstelling tot Ajax meteen presteerde. FC Twente stond steeds eerste of tweede en de vertrokken smaakmakers Eljero Elia en Marko Arnautovic waren snel vergeten.

„FC Twente was de meest constante ploeg en had het geluk dat er geen gekke dingen zijn gebeurd”, zei Mulder. „Iedereen was heel fit en het spel werd alleen minder in de laatste fase. Ik denk dat de competitie niet heel veel langer had moeten duren.”

Supporters in de lawaaiige Veste kregen niet altijd het opwindende spel van vorig seizoen voorgeschoteld. FC Twente is met 63 doelpunten een van de minst productieve landskampioenen uit het betaald voetbal. De ploeg leunde op de ervaring van doelman Sander Boschker, verdediger Peter Wisgerhof en aanvaller Blaise N’Kufo en moest het in aanvallend opzicht hebben van middenvelders Kenneth Perez en Theo Janssen en buitenspelers Bryan Ruiz en Miroslav Stoch. De beweeglijke Costa-Ricaan Ruiz is met zijn 24 doelpunten het meest gewild, maar verdedigers Douglas en Ronnie Stam en middenvelder Wout Brama – de enige ‘Tukker’ in het elftal – zijn gezien hun leeftijd en potentie ook populair bij scouts.

Over hun toekomstplannen wilden de spelers van FC Twente het in Breda niet hebben. Daarvoor was de ontlading na de overwinning op NAC te groot. FC Twente werd na twintig minuten geholpen door de rode kaart van Csaba Feher na een woeste tackle op Janssen en profiteerde meteen door een doelpunt van Ruiz. De ploeg verzuimde al voor rust de wedstrijd te beslissen, maar scoorde een kwartier voor tijd alsnog via Stoch.

Meteen na afloop vloeiden tranen bij spelers, supporters en vaste volgers van FC Twente. De verbazing over de landstitel bij sommigen tekent de bescheidenheid uit het clublied – „Eenmaal zullen wij de kampioenen zijn”. Ook schalde voor elke thuiswedstrijd Working On A Dream van Bruce Springsteen door de Veste.

„We hebben dit te danken aan onze mentale kracht”, zei de vandaag jarige McClaren, die een contract heeft voor nog een seizoen, maar niks losliet over zijn toekomst. „We zijn vanaf het begin opgejaagd. Iedereen dacht dat we onder de druk zouden bezwijken, maar dat is niet gebeurd. We hebben geschiedenis geschreven. Het is een wonder en meer dan dat.”

    • Michiel Dekker